Africké lesy ztratily svou matku

Nairobi – V 71 letech zemřela v Nairobi keňská držitelka Nobelovy ceny za mír Wangari Maathaiová. Zakladatelka ekologického Hnutí zeleného pásu, známá v Keni také jako Matka stromů, podlehla v neděli večer rakovině. Nobelovu cenu získala jako první Afričanka v roce 2004 – za prosazování ochrany životního prostředí a práv žen. „Maathaiová stojí v první linii boje za to, aby snaha o ekonomický, kulturní i společenský růst byla ekologicky schůdná,“ vysvětloval Nobelův výbor své rozhodnutí.

Ekologičtí experti se shodují, že Hnutí zeleného pásu je jedno z nejefektivnějších hnutí na ochranu životního prostředí na světě. Síť více než 5 000 lesních školek po celé oblasti střední Afriky značně zmírňuje následky odlesňování, jako je půdní eroze, znečištění vod, nedostatek topného dřeva či potravy pro zvěř. Aktivity hnutí mají i další pozitivní efekt: Maathaiová dala práci především ženám z vesnic, které by bez tohoto příjmu měly značné problémy zajistit své děti. „Byla unikátní v tom, jak kombinovala ekologická témata, ženská práva a demokracii. To všechno vyrostlo kolem akcí spojených se sázením stromů,“ prohlásil sekretář norského Nobelova výboru Geir Lundestag.

Wangari Maathaiová, nositelka Nobelovy ceny míru, květen 2007:

„Ráda bych povzbudila lidi v různých částech světa – pokud máte cíl, dejte se dohromady a jděte za ním. Společným nasazením cíle dosáhnete.“

V 80. letech sváděla Maathaiová boj s administrativou tehdejšího prezidenta Daniela arap Moie, který prosazoval výstavbu mrakodrapu v nairobském parku Uhuru. Na základě kampaně Maathaiové ale z projektu odešli investoři a myšlenka zkrachovala. Maathaiová bojovala s arap Moiem i v 90. letech, když ji režim dokonce na začátku roku 1991 na čas uvěznil. V roce 1997 kandidovala na prezidentku, ale pár dní před volbami svou kandidaturu stáhla. Po nesnadných začátcích si v Africe vydobyla gloriolu podobnou bývalému jihoafrickému prezidentovi Nelsonu Mandelovi.

Maathaiová se narodila v dubnu 1940 ve městě Nyeri. Jako první žena z regionu centrální a východní Afriky získala vysokoškolský titul Ph.D. Proslula zejména svou prací za záchranu afrických lesů. Její Hnutí zeleného pásu, které založila v roce 1977, zasadilo už desítky milionů stromů ve snaze zmírnit následky překotného kácení lesů v oblasti střední Afriky. Maathaiová byla od roku 2002 poslankyní a působila krátce jako členka keňské vlády.

Reportáž Josefa Pazderky (zdroj: ČT24)
Vydáno pod