Za zabití palestinského dítěte zaplatí Izrael osm milionů

Jeruzalém – Odškodnění ve výši bezmála osm milionů korun musí zaplatit izraelská vláda rodině palestinského mírového aktivisty Basáma Aramína, jehož desetiletá dcera Abir byla v roce 2007 zabita gumovým projektilem vystřeleným izraelským pohraničníkem. Podle rozhodnutí jeruzalémského soudu musí izraelská vláda rodině dívky zaplatit odškodnění za zmařený život, za okolnosti smrti a náklady pohřbu. Soudce poukázal na to, že střela, která Abir zabila, byla vypálena v rozporu s vydanými rozkazy.

Aramínová z vesnice Anata na západním břehu Jordánu, na palestinské straně bezpečnostní bariéry u východního Jeruzaléma, si šla spolu se sestrou a dvěma přáteli ze školy koupit sladkosti po zkoušce z matematiky. Podle svědků přijel na místo vůz izraelské pohraniční policie a skupina chlapců na něj začala házet kamení. Izraelští pohraničníci je chtěli rozehnat střelbou gumovými projektily a jeden z nich náhodně zasáhl Abir do hlavy. Dívka byla se silným krvácením převezena do nemocnice, kde o dva dny později zranění podlehla. Policie nejprve tvrdila, že byla zasažena hozeným kamenem, pitva ale prokázala, že šlo o zbloudilou střelu.

Basám Aramín je zakladatelem organizace Bojovníci za mír. Tato skupina sdružuje bývalé izraelské vojáky a bývalé palestinské bojovníky, kteří nyní podporují mírové spolužití. Sám strávil sedm let ve vězení kvůli ozbrojeným aktivitám, poté se násilí zřekl.

Otec zabitého děvčete Basám Aramín zažaloval zabití své dcery u civilního soudu. Ten loni v srpnu vydal rozsudek, podle něhož byla Abiřina smrt „absolutně neospravedlnitelná“ a připsal ji buď nedbalosti pohraničníků, nebo porušení rozkazu. Otec mrtvé tehdy řekl, že nemůže vinit „osmnáctiletého mladíka za střelbu na nevinné desetileté děvče“, a vinu za smrt své dcery přisoudil vládní politice Izraele.