Zažehnou hořící mniši další nepokoje v Tibetu?

Peking – Dva osmnáctiletí tibetští mniši Kalzang a Kunčhak se dnes pokusili spáchat sebevraždu upálením na protest proti náboženskému útlaku v západní Číně. Utrpěli lehčí popáleniny a jsou ve stabilizovaném stavu. Letos je to již třetí takový protest, který by mohl rozpoutat nové napětí v tomto neklidném regionu.

Oba mniši působí v buddhistickém klášteře Kirti v odlehlé hornaté oblasti západočínské provincie S'-čchuan. Ten je jedním z hlavních center protičínských protestů; naposledy byl svědkem násilného zásahu čínských bezpečnostních sil v květnu.

Před půlrokem spáchal sebevraždu upálením jiný mladý mnich z kláštera Kirti, jednadvacetiletý Phüncchog. Minulý měsíc čínské úřady odsoudily k vězení tři mnichy za jejich údajný podíl na Phüncchogově smrti. Phüncchogův protest vyprovokoval čínské bezpečnostní síly k tvrdé razii, jejímž výsledkem bylo mimo jiné zadržování 300 tibetských mnichů po dobu jednoho měsíce. Mniši z kláštera Kirti se rovněž zúčastnili masových protestů v různých částech Tibetu v březnu 2008.