Libyjští povstalci obsadili předměstí Syrty

Tripolis - Libyjští povstalci obsadili za podpory letounů Severoatlantické aliance východní předměstí Syrty a sváděli zde boje se stoupenci svrženého vůdce Muammara Kaddáfího. Syrta je jedním z posledních měst ovládaných Kaddáfího stoupenci, jejichž odpor rebely o víkendu přiměl k ústupu. Z Kaddáfího rodiště uprchlo před boji kolem dvou tisíc obyvatel, podle nichž je město bez dodávek vody i elektřiny. OSN tam zatím není schopná dopravit potraviny a zdravotnický materiál. Kaddáfí dnes ve zvukové nahrávce znovu potvrdil, že se nachází na území Libye a je připraven zde i zemřít jako mučedník.

Kaddáfího rodiště je jednou z posledních pevností jeho věrných. Naopak pro povstalce představuje nejen strategické místo, ale i vzácnou kořist. Dobytí Syrty by znamenalo velký pokrok v bojích proti posledním stoupencům Kaddáfího, avšak město spolu s další Kaddáfího baštou Baní Valídem stále tlaku vzbouřenců odolává. Povstalci se o víkendu dostali do vzdálenosti jen několika set metrů od centra Syrty, v neděli se ale museli stáhnout.

Povstalci v průběhu včerejška pronikli do východní části města vzdálené asi dva kilometry od centra a narazili zde na tuhý odpor Kaddáfího stoupenců. Tanky srovnaly Kaddáfího dům se zemí, strhly i sochu poraženého plukovníka. Kaddáfí však ale zatím stále úniká.

Severoatlantická aliance oznámila, že v neděli zasáhla osm cílů v okolí města, a podle povstalců v pondělí pokračovala v bombardování několika vojenských cílů včetně pouštního města Baní Walíd.

Naději rebelů posílilo i dobytí města Sabha, 800 kilometrů jižně od Tripolisu. Navíc právě tam objevili tajné sklady s radioaktivním materiálem, jenž mohl být údajně použít k výrobě jaderných zbraní.

Podle zástupce OSN Panose Moumtzise, jenž o víkendu opustil Tripolis, kde působil jako koordinátor pomoci OSN, ze Syrty uteklo zatím asi 1 700 lidí. Utečenci prý hlásili nedostatek vody a přerušené dodávky elektřiny. V Syrtě podle Moumtzise nepůsobí OSN ani nevládní humanitární organizace, a informace z města jsou proto zprostředkované. OSN prý k předměstí přesouvá potraviny a zdravotnický materiál. „To je vše, co v tuto chvíli můžeme dělat,“ řekl Moumtzis novinářům v Ženevě.

Rovněž Kaddáfího mluvčí Músá Ibráhím řekl, že situace v Syrtě je „dost špatná“. Ve městě byl prý v neděli, kdy na něj povstalci útočili. „Místní nemocnice je naprosto mimo provoz, protože je zcela bez elektřiny, chybí jí léky a mnoho přístrojů přestalo fungovat,“ řekl Ibráhím. V Syrtě údajně deset dní nefunguje kanalizace a mnoho ulic zaplavily splašky. Ibráhím také řekl, že útoky NATO ve městě zabily stovky civilistů a že ostřelovaní rebelů v neděli připravilo o život 67 lidí.

NATO tvrzení o civilních obětech aliančních leteckých úderů označilo za nepodložené.

Kaddáfí: Zemřu jako mučedník

O nejnovějším Kaddáfího projevu informovala internetová stránka televizní stanice Alibíja. „Hrdinové vytrvali a stali se mučedníky, my také čekáme na mučedníka,“ prohlásil Kaddáfí v nahrávce vysílané v rádiu v Baní Valídu. Jeho slova směřovala jeho stoupencům z jednoho z největších libyjských kmenů Varfálla, kteří zde již týdny bojují proti silám nového libyjského vedení. „Lžou, když říkají, že je Kaddáfí ve Venezuele, v Nigeru. Jsem mezi svým lidem a v příštích dnech budou tito agenti v šoku,“ pohrozil