Pozitivní diskriminace studenty z Berkeley pořádně štve

San Francisco - V Kalifornii míří k rukám guvernéra Jerryho Browna zákon, který má veřejným vysokým školám nařídit, aby při přijímání nových studentů zohledňovaly, jaké je kdo rasy, národnosti nebo pohlaví. Má to přispět k větší rozmanitosti a pestrosti na univerzitách a pomoci příslušníkům menšin získat kvalitní vzdělání. Proti zákonu podporujícímu pozitivní diskriminaci protestují pečivovým happeningem studenti z Berkeley.

Univerzita v Berkeley je obecně považována za baštu levicově smýšlejících studentů, nicméně stoupenci republikánů se rozhodli proti chystanému zákonu protestovat. Přes sociální síť Facebook zorganizovali na dnešek happening nazvaný ironicky „Pečivem za vyšší rozmanitost“. Zájemcům chtějí nabízet pekařské výrobky, jejichž cena je závislá na rase kupujícího. Koláč například přijde bílého zákazníka na dva dolary, pro asijské kupující je určena cena půldruhého dolaru, pro latinskoamerické dolar, pro černošské 75 centů a pro potomky původního, tedy indiánského obyvatelstva 25 centů. Všechny ženy mají čtvrtdolarovou slevu. Ceník má podle organizátorů „zajistit rovnoprávnou distribuci pečiva v různorodém studentském společenství“. Akce vyvolala pohoršený nesouhlas univerzitního rektorátu.

Vstup Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Nové nařízení univerzitám přímo nepřikazuje, aby se při přijímání studentů řídily jejich pohlavím, rasou a národností. Zákon státu Kalifornie schválený v roce 1996 totiž přímo zapovídá školám řídit se při výběru uchazečů jejich rasou nebo pohlavím a nejvyšší soud loni ústavnost tohoto nařízení potvrdil. Nová zákonná úprava je proto ve formulacích opatrná a vysokým školám jen „doporučuje“, aby v zájmu zajištění „vyváženosti a rozmanitosti“ studentstva k těmto okolnostem přihlížely. Návrh zákona schválili poslanci 9. září a legislativa vstoupí v platnost do 30 dnů od tohoto data, pokud ji guvernér nevetuje.

Vydáno pod