Víme, kde bydlíte, říkají si o policistech rakouští kriminálníci

Vídeň - Rakouská hackerská skupina AnonAustria zveřejnila soukromé údaje o téměř 25 tisících policistech: jejich jména, adresy a data narození. Policejní odbory se obávají o bezpečí policistů, kteří se kvůli uniklým informacím mohou stát cílem odplaty kriminálníků. Zveřejněny byly osobní údaje o policistech různých hodností, jsou mezi nimi nejen pochůzkáři, ale i vysoce postavení velitelé. Osobní údaje policistů skupina údajně nezískala nabouráním do policejní sítě, ale obdržela je od zatím neznámých zdrojů. Policejní odbory chystají žalobu.

Nadstrážmistr Majer se narodil 4. dubna 1980 a bydlí ve Vídni v Pražské ulici 10 - podobná, ale bohužel skutečná data skoro 25 000 rakouských policistů si kdokoliv může najít na webu. Muži a ženy v uniformě tak mohou mít při každém vypisování pokutového bločku obavu z pomsty.

AnonAustria, která je součástí hackerského sdružení Anonymous, na svém twitterovém účtu uvedla, že tímto způsobem protestuje proti návrhu zákona o telekomunikacích. Chystaný právní předpis požaduje po telekomunikačních společnostech uchovávat po dobu šesti měsíců podrobnosti o všech telefonátech a internetovém provozu. Tyto údaje mají být rovněž zpřístupněny policii.

„Na svobodě je mnoho zločinců schopných násilí. Když se dozvědí soukromé adresy a data narození policistů, je to velice znepokojivé,“ prohlásil předseda policejních odborů Hermann Greylinger. Akce hackerů následovala jen několik dní poté, co vídeňská prokuratura oznámila vyšetřování útoků proti webům politických stran.

Úřady zatím žádné výsledky šetření neoznámily, podle rakouských policejních odborů ale údaje mohly uniknout z databáze Mezinárodní policejní asociace, která působí v mnoha zemích světa včetně České republiky. „Máme dvě teorie - z Mezinárodní policejní asociace, která spolupracuje s policií a je známá i v Česku, tyto údaje buď někdo ukradl nebo je odtud někdo vynesl,“ konstatoval Hermann Greylinger, předseda rakouských policejních odborů. 

V Rakousku je celkem asi 30 000 aktivních mužů a žen zákona. Uniklé údaje se týkají části z nich, ale také některých policistů, kteří už změnili zaměstnání anebo odešli do důchodu.

Vydáno pod