Srážka metra v Šanghaji - 270 zraněných

Peking - Více než 270 lidí bylo dnes zraněno při srážce dvou souprav metra v čínské finanční metropoli Šanghaji. Informovaly o tom tamější zdravotnické zdroje. Cestující utrpěli vesměs jen lehká zranění, ale tři desítky jich byly převezeny do nemocnice na pozorování.

Nehoda se stala ve 14:51 místního času (8:51 středoevropského času) ve stanici Lao-si-men na trase 10, která patří k nejnovějším linkám šanghajského metra. Příčinou srážky byla údajně porucha automatického signalizačního systému. Po selhání zařízení museli vlaky navádět zaměstnanci metra. Jedna přijíždějící souprava pak vrazila do zadní části soupravy, která byla před ní. Ze souprav bylo evakuováno na 500 cestujících. 

Na fotografiích umístěných na populárním čínském mikroblogu Weibo jsou vidět pasažéři krvácející v obličeji a hasiči vstupující do vagonu s cílem zachránit zraněné. Někteří zranění jsou vynášeni na nosítkách. Nehoda metra způsobila dopravní zácpy v centru Šanghaje, kde policie uvolňovala cestu pro sanitky. Stovky kolemjdoucích se shromáždily na místě neštěstí a sledovaly záchranáře odvádějící postižené.

Srážka metra v Šanghaji
Zdroj: Xinhua, Fan Jun/AP Photo

Linky měly problémy se signalizací už dřív 

Třiadvacetimilionová Šanghaj v posledních letech rychle rozšířila svůj systém podzemní dráhy a některé linky již dříve zaznamenaly potíže se signalizací, nefungujícím otevíráním dveří, tříštícími se okny a špatně vyškolenými zaměstnanci. 

Srážka se odehrála dva měsíce po velkém neštěstí na vysokorychlostní železnici u východočínského města Wen-čou, při němž zahynulo 40 lidí. Také v tomto případě se udává jako nejpravděpodobnější příčina nehody porucha drážní signalizace. Po zásahu bleskem údajně nezměnilo signální zařízení zelenou na červenou, a proto na trať, kde stál vysokorychlostní vlak, vyjela další souprava.     

Katastrofa z 23. července vážně poškodila pověst čínských vysokorychlostních vlaků, které bývaly chloubou čínské vlády. Podobné kritiky sklidí nyní i šanghajské metro, jehož první trasa byla vystavěna v roce 1995.

Srážka metra v Šanghaji
Zdroj: Eugene Hoshiko/AP Photo