Milovníci komedií vydrží déle - smích opravdu léčí

Baltimore – Smích prý léčí. Lékaři z Baltimoru se teď snaží dokázat, že rčení platí velice doslovně. Tvrdí, že smích může odvrátit infarkt a pomáhá i lidem, kteří už srdeční chorobou trpí. Komu není právě veselo, tomu lékaři radí alespoň kašlat, což účinkuje i při náhlé srdeční slabosti.

John Wallace se stal pokusným pacientem studie o vlivu smíchu na srdeční onemocnění. Na kontě má už dva infarkty a posledních 18 let žije s defibrilátorem. Jeho nemoc je sice vážná a dlouhodobá, ale nebrání mu vést normální život, tedy hrát golf, tenis nebo volejbal. V tuto chvíli podstupuje ultrazvukový test brachiální tepny v levé paži. 

Wallace si vybírá svoji pravidelnou dávku humoru u svého kardiologa. Lékař sice není šprýmař, ale vypomáhá si scénkami slavných komiků-profesionálů. Podobné seance navštěvuje Wallace jako dobrovolník už pět let.

Michael Miller, ředitel centra preventivní kardiologie, Maryland: 

„Existují vědecké důkazy, že bychom neměli brát smích na lehkou váhu. Skutečně má dobrý vliv na fyziologické procesy v těle. Co ale stále nevíme, je, zda to může fungovat i při pravidelném užívání. Tedy jestli přesným dávkováním smíchu dokážeme předejít riziku infarktu.“

Hlavní pokusná skupina profesora Millera se skládá z třiceti lidí, mužů i žen mezi třicítkou a sedmdesátkou, kteří ještě srdeční potíže neměli. Podobně jako Wallace je na vyšetřeních čekají střídavě komedie a dramata. Lékaři pak sledují rozdílné reakce organismu. 

Měření se týkají zejména endotelu, tedy výstelky cév. „Vnitřek cév je velmi důležitý, protože právě tam se zachycují chemické i jiné vzkazy posílané v krevním oběhu. V podstatě endotel funguje jako ochrana před škodlivými látkami. Když máte předpoklady k srdeční chorobě, tak tahle ochrana nepracuje správně. Při stresu si pak neporadí s chemikáliemi, které tělo vylučuje,“ řekl Miller. 

Smíchem proti infarktu (zdroj: ČT24)

Poněkud stresující je i další okamžik Johnova vyšetření: komedii Kingpin s Woodym Harrelsonem vystřídalo Spielbergovo válečné drama Zachraňte vojína Ryana. Asistent opět upevňuje manžetu kolem Johnovy paže. S výsledkem, tedy především se srovnáním obou měření, jsou lékaři spokojeni.

Smích pomáhá i nemocným

„Velká změna, kterou jsme viděli během smíchu, je srovnatelná s tím, jak by tělo reagovalo na lekci aerobiku, nebo dokonce na dávku léků na bázi statinů. Z dostupných studií už víme, že statiny pomáhají při prevenci. Smích ale účinkuje i u nemocných lidí. Otázka pro další výzkum tedy je, jestli se dá načasovaným smíchem zabránit dalšímu infarktu u lidí, kteří už jeden či více v minulosti prožili,“ konstatoval lékař. 

Profesor Miller nepopírá, že jeho tým čeká ještě dlouhá cesta, než bude moci svoji alternativní terapii s klidným svědomím doporučovat místo léků. Zatím ji bere jako doplněk, kterým se nedá nic zkazit. 

Vydáno pod