Srbsko zřejmě získá od EU kandidátský status

Brusel - Evropská komise chce v říjnu nabídnout Srbsku status kandidátské země EU, přístupové rozhovory ale zatím nedoporučí zahájit. Chce počkat do té doby, než Bělehrad zlepší vzájemné vztahy s Kosovem. S odvoláním na unijní diplomatické zdroje o tom v úterý informovala agentura Reuters.

Ve své výroční říjnové zprávě o zemích, které se ucházejí o členství v tomto bloku, chce unie odměnit Srbsko. A to za dopadení posledních dvou mezinárodně hledaných osob podezřelých ze zločinů spáchaných v době válečných konfliktů po rozpadu Jugoslávie - Ratka Mladiče a Gorana Hadžiče. Chce také Bělehradu přiznat úspěchy, které učinil v reformě státních institucích, v boji proti korupci a organizovanému zločinu.

Kvůli napětí v Kosovu, někdejší jihosrbské provincii, není ale Brusel připraven otevřít vlastní přístupové kapitoly. Podle všeho bude trvat několik let, než se bude Srbsko moci začlenit do EU.

Tato někdejší jugoslávská republika podala přihlášku do EU v roce 2009, ale doposud podobně jako Makedonie, Albánie a Černá Hora nezahájila s Bruselem přístupové rozhovory. Do unie naopak jasně míří srbský soused Chorvatsko, které v prosinci podepíše přístupovou smlouvu a začlenit by se po ratifikačním procesu mělo v červenci 2013.

Vydáno pod