Židé slaví příchod nového roku 5772

Praha - Židům dnes večer začne oslava dvoudenního svátku Roš hašana, kterým podle jejich tradičního kalendáře začíná nový židovský rok s datem 5772. Židovský kalendář má za počátek mytické stvoření světa v roce 3761 před začátkem křesťanského letopočtu. V Praze se bohoslužby konají například ve Staronové či v Jeruzalémské synagoze.

Roš hašana (doslovně hlava roku) trvá dva dny a je ve znamení veselí. Po bohoslužbách a v domácnostech se obvykle připravují sladké pochutiny. Třetí den přichází půst - věřící by měli do nového roku vstoupit jako noví lidé, kteří mají uspořádané vztahy s bohem a lidmi.

Svátek Roš hašana se nazývá též Dnem troubení, Dnem vzpomínek či Dnem soudu. Vše je přitom spojeno s představou Božího soudu nad smrtelníky, jehož rozsudek určí jejich úděl v dalším roce. Spravedliví jsou zapsáni do Knihy života, zlí do Knihy smrti a verdikt nad ostatními je odložen o deset dní na Den smíření (Jom kipur). Na dvoudenní veselý svátek navazuje týdenní pokání, a to právě až ke Dni smíření.

Vydáno pod