Nejlepší reputaci na světě má Kanada

Montral - Nejlepší pověsti z 50 zemí světa se mezi obyvateli planety loni těšila Kanada. Na své internetové stránce to tento týden uvedl newyorský ústav Reputation Institut. Dospěl k tomu dotázáním 42 tisíc lidí, kteří měli jednotlivé země ohodnotit podle toho, jakou úctu, důvěru, obdiv a kladný vztah k nim cítí. Jedním ze 16 hledisek bodování byla rovněž kvalita života, bezpečí a ochrana životního prostředí.

Česká republika v tabulce nefiguruje. Z jejích nejbližších sousedů je v ní Rakousko (deváté místo), Německo (11.) a Polsko (26.). Na druhém místě za Kanadou skončilo Švédsko, za ním pak Austrálie, Švýcarsko a Nový Zéland. Japonsko je na místě 12. a Francie až na 18. Dalšími kritérii byla spolehlivost demokratické vlády, HDP na hlavu, aktivní způsob života občanů, politický systém a neutralita vůči mezinárodním politickým vlivům.

Státy s nejlepší reputací - absolutní pořadí:

1. Kanada (74.8 bodů)
2. Švédsko (74.7)
3. Austrálie (74.3)
4. Švýcarsko (74.2)
5. Nový Zéland (73.1)
6. Norsko  (73.1)
7. Dánsko (71.9)
8. Finsko  (70.5)
9. Rakousko (69.4)
10. Nizozemsko (68.7)

Pro mnoho dotazovaných bylo důležité, jak bezpečně je v daných zemích. Tato charakteristika zřejmě přispěla k tomu, že Pákistán, Írán a Irák se ocitly na konci žebříčku. V jeho středu skončily USA (23. místo) a až v poslední třetině je Čína (43. místo). Spory se svým severním sousedem zmítaná Jižní Korea, která jinak ekonomicky patří k těm nejrozvinutějším, klesla na 34. místo.

Nejlépe se vládne ve Švýcarsku, Švédsku a Norsku

Největší propad oproti stejné studii z roku 2009 zaznamenalo Mexiko. Spadlo z 24. na 35. místo. Vzhledem k ekonomickým potížím si pohoršily také Řecko, Irsko a Španělsko. Naopak ze 16. na 11. místo se díky solidní ekonomice posunulo Německo.

Studie země seřadila i v několika jednotlivých kritériích. Z hlediska kvalitní vlády je Kanada až na 4. místě za Švýcarskem, Švédskem a Norskem. USA v první desítce nejsou vůbec. V kategorii srovnávající země podle vyspělosti ekonomik je v první trojici Japonsko, Německo a Švédsko, Kanada je až šestá před USA.

Lidé v průzkumu rovněž hodnotili úroveň životního prostředí v jednotlivých zemích. V tomto žebříčku nejlépe dopadla Austrálie, v závěsu za ním se umístilo Švýcarsko a Švédsko. První destíku uzavírá Dánsko.

Vydáno pod