Čínské džíny ruinují vodní zdroje celého světa

Peking – Čínu trápí nedostatek a znečištění vody. Velký podíl na tom má textilní průmysl. Na 50 000 textilních továren produkuje nejvíce oděvů na světě. Tento primát však má své negativní důsledky. Při výrobě se totiž často používají nebezpečné chemikálie a ty ohrožují zdraví lidí a ekosystémy nejen v Číně, ale na celém světě.

Každý den se jihočínském Sing-tchangu vyrobí, obarví a vybělí statisíce džínů. Město ani okolní vesnice by se bez zdejší továrny těžko obešly, za jedny dokončené kalhoty dostane dělník asi dvě koruny padesát. Místní obyvatelé ale tvrdí, že za svou obživu platí vysokou daň. Odpadní voda z textilek zničila místní toky.

Dříve se v řekách daly nachytat ryby nebo mušle. Nyní tam nežije nic. Nikdo sice zatím oficiálně spojitost mezi špinavou vodou a nemocemi obyvatel nepotvrdil, mnoho lidí již ale zemřelo na rakovinu. Znečištění a zápach řek lidem změnily život. „V minulosti jsme tu vodu dokonce i pili, dnes v ní nemůžeme ani prát. Můžou za to továrny, co bělí džíny,“ stěžují si vesničané. Snaží se proto donutit místní vládu k tomu, aby řeky vyčistila. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Znečištění z džínů se šíří po celém světě

Podle organizace Greenpeace se znečištění vody čínskými textilkami stalo globálním problémem. Jejich studie ukázala, že chemikálie se do vod dostávají i praním džínů v zemích, kam se dovážejí. Nejprve prý však musí čínská vláda zjistit, jaké druhy chemikálií se používají a které z nich jsou pro prostředí a lidské zdraví nejškodlivější. „Pak musí přijít s plánem a spolupracovat s textilním průmyslem na tom, aby se tyto chemikálie přestaly používat,“ vytyčuje plán pro ekologičtější chování čínských fabrik aktivista Tom Wang Siao-ťün.

Továrny, které lemují břehy řek, vypouští chemikálie a znečištěnou vodu hlavně v noci. Existují však i výjimky. Jedna z továren v Sing-tchangu, která denně vyrobí osmdesát tisíc džínů na vývoz, v minulosti postavila za 52 milionů korun čističku vody.

Odborníci navrhují, aby na čínské textilky tlačily právě tyto bílé vrány vyvážející své výrobky do zemí s přísnými ekologickými zákony. Jenže kvůli co nejlevnější výrobě a obrovským ziskům většina z nich raději mlčí.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)