Venezuelskému prezidentovi prý selhaly ledviny

Miami/Caracas - Venezuelský prezident Hugo Chávez, který bojuje s rakovinou, byl údajně v úterý ráno po selhání ledvin spěšně převezen na jednotku intenzivní péče do vojenské nemocnice v Caracasu. Informoval o tom miamský deník El Nuevo Herald, který zdroj své informace neupřesnil. Venezuelské oficiální zdroje jeho zprávu popřely.

„Byl v celkově velmi vážném stavu,“ sdělil deníku jeden ze zdrojů. „Když dorazil, byl na tom dost zle, a proto byl umístěn na jednotku intenzivní péče,“ dodal.

Venezuelský ministr informací Andrés Izarra ovšem zprávu ve španělštině vycházejícího deníku popřel ve vzkazu, který napsal na internetovou síť Twitter. „Ti, kdo by měli být hospitalizováni, jsou novináři z Nuevo Heraldu. Umístěni by ale neměli být do nemocnice, ale do blázince,“ napsal Izarra.

Chávez ještě před časem ujišťoval Venezuelce, že je zdráv a že chemoterapie, kterou při léčbě rakoviny podstoupil, na něm nezanechala žádné oslabující vedlejší následky. Prezident se do Venezuely vrátil minulý čtvrtek po tom, co bylo oficiálně oznámeno, že podstoupil čtvrtou a snad poslední sérii chemoterapií, kterým se podroboval na spřátelené Kubě. V Havaně sedmapadesátiletému Chávezovi 20. června odstranili rakovinný nádor, ale oficiální místa byla na podrobnosti případu včetně vážnosti jeho stavu skoupá.

Po návratu do Caracasu a krátkém pátečním prohlášení pro média ale zůstal Chávez netypicky mlčenlivý a nepsal ani vzkazy na Twitter, kde má více než dva miliony „přátel“. Pochybnosti o jeho zdravotním stavu vyvolala také skutečnost, že na neurčito odložil setkání s íránským prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem, které se mělo konat tento víkend ve venezuelském hlavním městě.

Vydáno pod