V Bulharsku doznívají protiromské protesty

Sofia - Protiromské demonstrace pokračovaly v Bulharsku v řadě měst i v noci na dnešek, byly však už vesměs mírnější a účastnilo se jich méně lidí - celkově několik set osob. K násilnostem došlo pouze v Blagoevgradu na jihozápadě země, odkud je hlášeno zranění dvou Romů a několik zadržených útočníků.

Poklidné demonstrace se v noci na dnešek konaly v hlavním městě Sofii, v černomořském přístavu Varna a také ve městech Veliko Tarnovo, Asenovgrad, Montana, Pleven, Plovdiv, Ruse a Sliven. Největší shromáždění byla v Asenovgradu a v Plovdivu, kde se jich účastnilo vždy asi 200 demonstrantů. Celkem v Bulharsku demonstrovalo zhruba 650 osob a policie za násilné činy zadržela asi deset z nich.

K větším výtržnostem došlo v Blagoevgradu, kde během ohlášené pokojné demonstrace u čtvrti obývané romskou menšinou skupina skinheadů zaútočila na dva Romy, kteří náhodou šli kolem, a zranila je. To vedlo k výbuchu dalších násilností a policie romskou čtvrť uzavřela. K ránu už byl ve městě opět klid, píše server.

Protesty vyprovokovala nehoda

Rozbuškou protiromských nálad v zemi se stala páteční nehoda v jihobulharském městečku Katunica, kde Romové přejeli bulharského chlapce, ale i kritika toho, že se romská kriminalita údajně netrestá. Od víkendu se pak každý večer konaly protiromské demonstrace svolávané po internetu, zprvu značně bouřlivé, které skupiny pravicových radikálů a fotbalových výtržníků využívaly k potyčkám s policií. Mnoho demonstrantů bylo vyzbrojeno dělobuchy, noži, tyčemi a kladivy, obdobnou výzbroj měli ale i Romové.

Policie proti násilníkům zakročovala. Situaci se snažila uklidnit také zatčením katunického romského barona Kirila Raškova nazývaného „car Kiro“. Ten nyní čelí podezření, že svým kritikům vyhrožoval smrtí. Pokud ho soud shledá vinným, hrozí mu až šest let vězení. Kromě toho je vyšetřován z daňových úniků, protože prý ve velkém načerno pálil a prodával alkohol.

Protesty proti Romům
Zdroj: ČT24