Vatikán řeší kardinální otázku: mezi adepty je i Duka

Vatikán – Pražský arcibiskup Dominik Duka je mezi adepty na nové kardinály. Papež Benedikt XVI. naposledy jmenoval nové kardinály v listopadu 2010. Tehdy jich bylo 24. Od svého nástupu do čela světové římskokatolické církve v roce 2005 jmenoval celkem 62 nových kardinálů. Mezi dalšími adepty uvádí agentura AFP biskupy v čele diecézí ve Florencii, Turíně, Utrechtu, Bruselu, Berlíně, Westminsteru, Toledu, Seville, New Yorku, Torontu, Quebeku, Bogotě a Riu de Janeiro.

Příští konzistoř (poradní sbor papeže věnovaný jmenování nových kardinálů) by se mohla konat tento podzim, ale možná až příští rok. Důvodem k jejímu svolání je to, že od začátku listopadu bude kardinálů, kteří mají právo volit nového papeže, maximálně 112. Pravidlem přitom je, že volitelský sbor kardinálů má mít 120 členů. Papež Benedikt XVI. by tak měl jmenovat v dohledné době nejméně osm nových kardinálů.

Jediným současným českým kardinálem je Dukův předchůdce v arcibiskupském úřadu Miloslav Vlk. Podle webu kardinála Vlka se kardinálové podílejí na řízení římskokatolické církve, tvoří poradní sbor papeže, a pokud jsou mladší 80 let, jsou povinni se účastnit konkláve, které papeže volí. Vlkovi bude 80 let příští rok v květnu, tudíž přesáhne hranici, a tak by i tento fakt mohl možnému jmenování Duky kardinálem nahrávat.

Vydáno pod