Irští duchovní zneužívali i mučili, tvrdí Amnesty

Dublin – Zneužívání dětí irskými katolickými duchovními provázelo podle Amnesty International (AI) ještě kruté zacházení a mučení. Případy popsané v jedné vyšetřovací zprávě, která mapuje dění v irských sirotčincích od roku 1936, splňují podle AI právní definici mučení na základě mezinárodní legislativy v oblasti lidských práv.

„Zneužívání desítek tisíc irských dětí je největším selháním v oblasti lidských práv v dějinách tohoto státu,“ řekl šéf irské kanceláře AI Colm O'Gorman, který se jako chlapec také stal obětí zneužívání. „Děti byly mučeny. Byly vystaveny týrání, bití, hladovění a zneužívání. (…) Zneužívání přetrvávalo ne proto, že by se o něm nevědělo, ale proto, že před ním mnozí lidé – vědomě a dlouhodobě – zavírali oči,“ dodal. Jak ve Studiu ČT24 uvedla publicistka Jarka Stuchlíková, lze v tomto případě uplatnit princip kolektivní viny, protože o uvedených případech věděli všichni. Už nyní má kauza negativní dopad na irskou katolickou církev: lidé od ní odpadávají a další k ní nepřistupují.

Rozhovor s Jarkou Stuchlíkovou (zdroj: ČT24)

Odhalení rozsáhlého zneužívání dětí duchovními v irských ústavech tamní veřejnost šokovalo. Navíc trvá podezření, že církev pachatele úmyslně kryla. Nejnovější zpráva o případu v diecézi Cloyne vyvolala nebývale ostrá vyjádření vlády na adresu Vatikánu.