Kaddáfího mluvčí je v rukou povstalců

Tripolis – Oddíly libyjské Přechodné národní rady (NTC) ohlásily dopadení mluvčího Kaddáfího režimu Músy Ibráhíma. Podle nepotvrzených zpráv rebelů cestoval vozem směrem ze Syrty – údajně v ženském převleku. Povstalci mezitím plně kontrolují letiště v Syrtě. Město je baštou příznivců svrženého vůdce Muammara Kaddáfího a boje o něj trvají již několik dní.

Ibráhím byl na útěku od konce srpna, kdy rebelové dobyli Tripolis. V posledních týdnech se opakovaně vyjadřoval k dění v Libyi; v pondělí hovořil s médii o špatné humanitární situaci v Syrtě. Spekulace členů nového libyjského vedení Ibráhíma umisťovaly do pouštní oázy Baní Valídu, která je v obklíčení povstaleckých sil a kde stejně jako v Syrtě pokračují boje. Kaddáfí je podle středečních zpráv v západolibyjském městě Ghadámisu.

Bojovníci nového libyjského vedení Syrtu ovládli před dvěma týdny, pak ji ale zase ztratili. Novou ofenzivu na vzdorující pobřežní město zahájili v pondělí. Pomáhá jim letectvo NATO. Největší překážkou postupu bojovníků NTC jsou odstřelovači a dělostřelectvo Kaddáfího sil. V rukou NTC je už kromě letiště také syrtský přístav.

Do Libye se mezitím vydali čtyři američtí senátoři včetně bývalého prezidentského kandidáta Johna McCaina. Jsou nejvýše postavenými Američany, kteří Libyi navštívili od srpnového dobytí Tripolisu. Čtveřice republikánských zákonodárců se setkala s šéfem NTC a dalšími činiteli.