USA kritizují OSN za neochotu šetřit

New York - Spojené státy podrobily Organizaci spojených národů silné kritice za to, že v době ekonomických potíží a bolestného šetření v členských státech není ochotna provést v navrhovaném rozpočtu na příští dva roky dostatečné úspory. Velvyslanec USA v OSN Joseph M. Torsella ve čtvrtek poukázal na to, že rozpočet OSN se za posledních deset let nafoukl na více než dvojnásobek.

Provozní rozpočet OSN v posledním desetiletí „rostl dramaticky, vytrvale a geometrickou řadou: z 2,6 miliardy dolarů v letech 2001-2002 na 5,4 miliardy v období 2010-2011,“ řekl Torsella v rozpočtovém výboru OSN. To je tempo překračující růst u téměř všech členských států, které OSN financují.

OSN zatím navrhuje na léta 2012-13 rozpočet 5,2 miliardy dolarů, podle Torselly však očekávaný „nápor dodatků“ může návrh vyšroubovat až na 5,5 miliardy. Nynější plán přitom počítá, že přebujelá byrokracie OSN se omezí o 44 míst z celkových více než 10 000, tedy o pouhá 0,4 procenta, řekl Torsella.

„Finanční zdroje jsou kvůli světové ekonomické krizi ještě vzácnější, takže efektivnost v jejich využívání je tím důležitější,“ řekl americký diplomat. USA podle něj požadují komplexní a detailní revizi navrhovaného rozpočtu tak, aby nastalo „skutečné, smysluplné a trvalé snížení výdajů“.

Mezitím proti současnému způsobu financování OSN z rozpočtů členských zemí vystoupila skupina amerických republikánů, kteří od letoška kontrolují Sněmovnu reprezentantů. Předsedkyně zahraničního výboru sněmovny Ileana Ros-Lehtinenová s podporou více než 50 dalších kongresmanů navrhla zákon, který by zastavil vyplácení poloviny automaticky určených amerických rozpočtových příspěvků, pokud do dvou let nebude běžný rozpočet OSN financován z 80 procent na dobrovolné bázi. Ministerstvo zahraničí USA návrh odmítlo, protože by to údajně podkopalo pozici USA ve světě.

Vydáno pod