Jemen: „Usáma internetu“ je mrtev

Saná – Šéf jemenské odnože teroristické organizace al-Káida Anwar al-Awlaki byl společně s několika dalšími teroristy zabit na východě Jemenu při úderu bezpilotního letounu CIA. Původní informace hovořily o tom, že jej zabily jemenské ozbrojené síly. V USA narozený radikální muslimský kazatel byl zabit s několika svými stoupenci. Awlaki byl mimo jiné zapojen do neúspěšného pokusu vyhodit do vzduchu letadlo mířící do USA v roce 2009. Letos v lednu ho jemenský soud v nepřítomnosti odsoudil k deseti letům vězení za podíl na vraždě francouzského občana.

„Terorista Anwar al-Awlaki byl zabit s několika svými společníky,“ uvedlo jemenské ministerstvo obrany v prohlášení zaslaném novinářům. Podle oficiálních informací byl al-Awlaki zlikvidován v provincii Džauf asi 140 kilometrů východně od hlavního města Saná. Operace, při níž byl zabit, se uskutečnila dnes dopoledne.

Ministerstvo v textové zprávě upřesnilo, že al-Awlaki byl zabit při leteckém úderu amerických sil. O život při stejném úderu prý přišel i další radikál Samir Khan, který měl stejně jako al-Awlaki americké občanství. Podílel se prý na vydávání anglického internetového časopisu al-Káidy Inspire. V jednom vydání prý napsal, že se přestěhoval do Jemenu a přidal se k al-Káidě.

  • Anwar al-Awlaki zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2915/291478.jpg
  • Anwar al-Awlaki zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2917/291619.jpg

Al-Awlaki je nejvýše postaveným zabitým činitelem al-Káidy od květnové operace amerického speciálního komanda, které v Pákistánu zabilo vůdce této teroristické sítě Usámu bin Ládina. Americký prezident Barack Obama operaci označil za velkou ránu zasazenou terorismu a za mezník v boji proti al-Káidě. 

Anwar al-Awlaki - „Usáma internetu“

- Radikální islamistický kazatel, který měl americké i jemenské občanství, byl odborníky v posledních letech označován za „extrémně nebezpečného muže“ a jednoho z hlavních teroristů světa. Podle ředitele londýnského ústavu mezinárodní bezpečnosti Sajana Goleta byl al-Awlaki „nejnebezpečnějším ideologem na světě“. Přisuzovala se mu role inspirátora i plánovače teroristických útoků na západní cíle.

- CIA jej loni zařadila na seznam osob, které USA chtějí dopadnout živé nebo mrtvé.

- Al-Awlaki byl často popisován jako „Usáma internetu“. Byl považován za velmi schopného organizátora a propagandistu. Své plamenné texty rozšiřoval na internetu, používal blogy, e-maily, Facebook, videa na YouTube, vydával ale i klasický časopis v angličtině Inspiruj, ve kterém byly články typu „Jak udělat bombu v maminčině kuchyni“.

- Je autorem například eseje „44 cest, jak podporovat džihád“ z roku 2009. V ní píše, že každý muslim se musí osobně účastnit džihádu proti nepřátelům islámu, a to finanční podporou, přímou akcí či psaním.

- V posledních letech se skrýval na jihu Jemenu, letos v květnu údajně unikl smrti při americkém náletu v Jemenu, pár dní po zabití šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina v Pákistánu.

- Al-Awlaki se narodil 22. dubna 1971 v prominentní jemenské rodině v americkém Novém Mexiku, část dětství prožil v USA, kde jeho otec učil na univerzitách. Pak se rodina vrátila do Jemenu, kde se otec, známý vědec, stal rektorem univerzity v Saná a ministrem zemědělství.

- V roce 1991 se dvacetiletý al-Awlaki do USA vrátil, aby tam v Coloradu vystudoval stavařinu a pedagogiku, nakonec se ale stal imámem.

- V roce 2004 se přemístil do Jemenu, kde učil na muslimských školách, ale také byl půldruhého roku vyslýchán kvůli podezření, že připravoval únos amerického diplomata. V roce 2006 byl uvězněn za údajné styky s al-Káidou a za účast v teroristických útocích; v prosinci 2007 byl propuštěn. Později byl znovu obviněn a od té doby se společně s dalšími islamisty ukrýval.

- Al-Awlaki byl spojován s psychiatrem americké armády Nidalem Malikem Hasanem, který v roce 2009 postřílel na vojenské základně v americkém Fort Hoodu 13 lidí. Hasan se s al-Awlakim znal z americké mešity, v níž duchovní před odjezdem do Jemenu kázal. S al-Awlakim byl ve styku také Nigerijec, který chtěl o vánočních svátcích v roce 2009 vyhodit do vzduchu letadlo mířící z Amsterdamu do Detroitu. Nejznámějším případem al-Awlakiho vlivu je přiznání britské studentky Roshonary Choudhryalové. Ta se v roce 2010 pokusila ubodat člena britského parlamentu. Byla pak odsouzena na doživotí a při výslechu vypověděla, že vyslechla 100 hodin al-Awlakiho internetových lekcí.

Washington považuje jemenskou odnož al-Káidy za nejaktivnější teroristickou buňku na světě, která podle některých komentátorů po likvidaci Usámy bin Ládina představuje pro USA a další západní státy nejvážnější nebezpečí. Podle některých amerických činitelů z dokumentů nalezených v posledním bin Ládinově úkrytu v Pákistánu vyplývá, že bin Ládin se na řízení jemenské buňky podílel aktivněji, než se předpokládalo.

Tajné služby Awlakiho v Jemenu našly a zlikvidovaly, přestože země upadla po měsících bojů vlády a opozice do nepřehledného chaosu občanské války. Situaci vůbec neuklidnil prezident Alí Abdalláh Sálih, který se vrátil po třech měsících ze Saúdské Arábie, kde léčil zranění z atentátu. Oznámil totiž, že neodstoupí, jak už několikrát slíbil, pokud se o jeho post budou ve volbách ucházet kandidáti opozice. Ti ho teď chtějí svrhnout silou.

Vydáno pod