Pilot omylem otočili boeing na záda

Tokio – Kuriozní a šokující situaci zažili cestující začátkem září na japonské vnitrostátní lince. Boeing 737-700 se totiž ve výšce 12,5 kilometru náhle přetočil o 140 stupňů a klesl o téměř dva kilometry. Na palubě letu z ostrova Naha do Tokia bylo 112 lidí. Nedošlo k žádnému vážnějšímu zranění, ošetřeny musely být dvě letušky.

Kapitán letadla odešel na toaletu. Protože jsou dveře do pilotní kabiny zamčené a nelze je zvenku otevřít, musí vracející se pilot zavolat palubním telefonem do kokpitu, aby mu dveře otevřeli. Běžně se to stane elektronicky – pilot v kabině jednoduše otevře dveře knoflíkem.

V tomto případě se ale pilot v kokpitu snažil zvednout ze sedačky a otevřít dveře ručně. Přitom strčil do řídicí páky a letadlo tak přešlo do klesání a začalo se klonit na stranu. Pilot se okamžitě usadil do sedačky a letadlo srovnal do normálního letu.

Podle pilota Boeingu 737 Ladislava Kellera jsou všichni piloti cvičeni, aby dokázali podobné situace zvládnout. Mohlo ale dojít k překročení maximálních rychlostí, a pokud by se pod tímto letadlem nacházelo nějaké jiné, hrozila by srážka. Podle Kellera se jedná o velmi nebezpečnou situaci, která se tentokrát obešla bez obětí.

Rozhovor s pilotem Ladislavem Kellerem (zdroj: ČT24)