Pařížané budou brázdit bulváry na baterky

Paříž - Obyvatelé Paříže budou moct už brzy využít nový způsob ekologické dopravy. Do města nad Seinou dorazila první část flotily elektromobilů. Auta s dlouhým dojezdem si zájemci mohou půjčit třeba jako kolo a ve srovnání s běžnými vozy navíc ušetří. Projekt není žádný alternativní pokus: příští rok v létě by v Paříži měly jezdit tři tisíce ekologicky šetrných aut.

Projekt je stále v testovací fázi. Má podporu pařížské radnice i 45 sousedních obcí a měst. Zákazníkům bude stačit řidičský průkaz, kreditní karta a registrace. Už v neděli budou mít Pařížané k dispozici prvních 66 elektromobilů a 33 dobíjecích stanic. Baterie umožní ujet po městě 250 kilometrů. „Také jsme najali 1500 zaměstnanců, kteří lidem v prvních dnech ukáží, co mají s autem dělat,“ upřesňuje Vincent Bollore ze společnosti Bollore, která elektromobily vyrábí. Pod designem je podepsaná známá italská firma Pininfarina, kterou si najímaly Alfa Romeo nebo Ferrari.

Členství v projektu, které znamená možnost usednout za volant elektromobilu, vyjde zhruba na 3600 korun, půlhodinová jízda pak na 130. Atraktivitu zvýší i dostupnost. Už v prosinci má pařížské ulice brázdit 250 těchto aut a příští rok dokonce tři tisíce vozů.

„Na začátku si všichni mysleli, že je to šílený nápad. Neměli jsme auto na elektrický pohon, nikde jinde na světě takový projekt neexistoval. Lidé říkali, že nenajdeme firmu, která by byla schopná to pro nás celé udělat,“ říká Sylvain Marty, ředitel společnosti Autolib Syndicate Group.

Pařížané budou moci jezdit v elektromobilech (zdroj: ČT24)