Při americkém útoku v Jemenu prý zemřel také pyrotechnik al-Káidy

Washington – Při pátečním útoku amerického bezpilotního letadla, při kterém zemřeli zřejmě šéf jemenské odnože al-Káidy Anwar al-Awlaki a radikál Samir Khan, zemřel pravděpodobně také pyrotechnik al-Káidy Ibráhím Asírí. O smrti prvních dvou informoval Jemen a USA hned v pátek, o Asírím přinesla informaci agentura AP až dnes. Pokud se zpráva potvrdí, bude páteční útok v Jemenu zřejmě nejúspěšnější protiteroristickou akcí vůbec.

Podle amerických zdrojů byl terčem pátečního útoku v jemenské provincii Džauf al-Awlaki. Odborník na Jemen a al-Káidu Christopher Boucek ale řekl agentuře AP, že Asírí měl pro teroristickou síť velkou cenu a že jeho smrt, pokud se potvrdí, „zastíní zprávu o al-Awlakim a Kahnovi“. Příslušníci místních kmenů potvrdili, že viděli útok na dva jedoucí automobily. Pět obětí útoku prý bylo ale tak spáleno, že se nedalo určit, o koho jde. Dle stanice CNN to vyvolává otázku, jak mohly být oběti tak rychle identifikovány. Stanice také citovala jednoho z al-Awlakiho příbuzných, který smrt popřel.

USA al-Awlakiho už dříve označily za hledanou osobu a legitimní cíl případného útoku. Al-Awlakiho otec kvůli tomu loni podal trestní oznámení na amerického prezidenta Baracka Obamu a tehdejšího šéfa Ústřední zpravodajské služby Leona Panettu. Soudce v prosinci oznámení zamítl, takže otázka, zda mají USA právo na likvidaci vlastního občana bez soudu, zůstala z legálního pohledu otevřená.

V USA má však útok mnoho zastánců, protože al-Awlaki byl označen za osobu ohrožující bezpečnost země. Khan je považován za náhodnou oběť, protože byl prostě v době útoku také na místě.