Protest proti chamtivosti zablokoval Brooklynský most

New York - Tři týdny protestují demonstranti v centru finančního světa na newyorské Wall Street proti sociální nerovnosti a chamtivosti velkých firem. Včera policie zatkla asi 600 lidí, kteří během neohlášeného pochodu na několik hodin zablokovali Brooklynský most, a zablokovali tak na několik hodin newyorskou dopravu.

Patnáct set demonstrantů vyrazilo včera na neohlášený pochod městem. Na Brooklynském mostě se část z nich oddělila od hlavní skupiny, sešla z chodníku a zablokovala vozovku. Podle deníku The New York Times někteří radikální demonstranti vykřikovali „zabereme most“. Policisté vyzvali demonstranty, aby silnici opustili. „Někteří z nich poslechli a vrátili se na chodník, aniž byli zatčeni. Další se ale chytili za ruce a zůstali na vozovce Brooklynského mostu. Ti byli zatčeni,“ uvedl policejní mluvčí.

Demonstranti policisty obviňují, že je vlákali do pasti. „Vůbec jsme nechtěli si je znepřátelit a střetnout se s nimi. Ale jakmile jsme se posadili, začali náhodně útočit a zatýkat. Naháněli nás, jako kdybychom byli dobytek,“ uvedl protestující David Cancino.

Newyorská policie se brání tím, že včas demonstranty varovala, aby vozovku na mostě opustili. „Několikrát jsme je upozornili, aby zůstali na přechodech pro chodce. Kdo zůstane na vozovce, bude zatčen,“ řekl policista Paul Browne.

Demonstrantům vadí nízká solidarita bohatých

Demonstrantům vadí nízká solidarita bohatých se zbytkem společnosti, ale i to, že hlas obyčejných lidí, jako jsou oni, ve Spojených státech údajně není moc slyšet. Za dva týdny demonstrací to byl druhý policejní zásah proti protestujícím. Minulý týden jich bylo zatčeno 80 a policejní akce tehdy přispěla k vyšší popularitě protestu.