Filipínské tajfuny mají už 55 obětí

Manila - Nejméně 55 obětí si vyžádaly dva po sobě následující tajfuny, které zasáhly Filipíny. Záchranáři se snaží dostat ke stovkám lidí na severu Filipín, které vzedmutá voda uvěznila na střechách jejich domů. Někteří tu přežívají bez jídla, pitné vody a dalších základních životních potřeb už čtyři dny.

Tajfun Nalgae udeřil na pobřeží provincie Isabela na severovýchodě Filipín v sobotu, pak se přehnal přes hornatý sever hlavního ostrova Luzon a přes zemědělské roviny. Ty byly stále nasáklé deštěm z předchozího tajfunu Nesat. Meteorologové proto varovali před zvýšeným rizikem nových povodní, protože půda zůstala nasycená vodou a nebyla schopná pojmout další srážky.

Dnes už se Nalgae nachází o 200 kilometrů dál nad Jihočínským mořem a míří k jižní Číně s větrem dosahujícím rychlosti 130 kilometrů v hodině a v nárazech až 160 km/h. Podle oficiálních údajů si Nalgae na Filipínách vyžádal tři oběti, po Nesatu je potvrzeno 52 mrtvých; další lidé ale zůstávají pohřešovaní.

V provincii Bulacan severně od Manily zůstávají stovky obyvatel už čtvrtý den na střechách, kde je uvěznila vzedmutá voda. Záchranáři na nafukovacích člunech se k nim nemohou dostat, protože uličky jsou příliš úzké. Dnes se do akce zapojí dva vojenské vrtulníky, které budou lidem shazovat jídlo a vodu.

Vydáno pod