Potvrzeno: První Slovák nakažen HIV při transfuzi

Bratislava - Slovensko má první potvrzený případ pacienta, který se nakazil virem HIV z transfuze, kterou dostal během operace. Podle výsledků testů vzorky viru vykazují vysoký stupeň příbuznosti. To dokazuje, že byl přenesen z dárce na příjemce. Fakultní nemocnice se brání, že chybu neudělala a držela se standardního postupu.

Slovenská televize Markíza včera uvedla, že Slovensko má první potvrzený případ nákazy virem HIV při krevní transfuzi při operaci. Odvolává se přitom na výsledky testů, které má k dispozici. Mladý muž měl podle nich v košické nemocnici dostat krev od dárce, který byl nakažený. Nakonec se virus potvrdil i u pacienta. Testy vykazují vysokou příbuznost vzorku dárce a příjemce. 

V roce 2007 tehdy teprve 17letý Filip po úraze absolvoval kvůli vážnému úrazu sérii náročných operací, doktoři mu zachránili život, jenže pak přišla další rána. Lékaři odhalili, že je nakažen virem HIV. Pacient přitom důrazně odmítal, že by se mohl nakazit sám. Byl přesvědčen, že se infikoval při operaci. 

Vyšetřování to nakonec potvrdilo. Případ vyšetřuje Úřad pro dohled nad zdravotní péčí, zatím ale pochybení lékařů nezjistil. I univerzitní nemocnice v Košicích odmítá přiznat chybu.

Zdravotníkům nicméně mohl nakažený při odběru krve uniknout. Pokud byl virus v jeho těle jen pár dní, testovací zařízení jej neodhalí. Slovenské transfuzní stanice od roku 1985, kdy se HIV začal testovat, odhalily 9 nakažených dárců.

Vydáno pod