Osm zemí jde přísněji proti počítačovému pirátství, EU se zdráhá

Tokio/Praha - Vlády osmi zemí, včetně Japonska a Spojených států amerických, podepsaly o víkendu mezinárodní dohodu o ochraně duševního vlastnictví ACTA, která má omezit nákladné krádeže autorských práv a ochranných známek. V praxi se jedná o krok k přísnější kontrole nelegálních softwarů a elektronických padělků. Cílem dohody je sladit ochranu práv duševního vlastnictví napříč různými státy.

Dokument mimo jiné připouští možnost kontroly osobních počítačů, přehrávačů a mobilních telefonů na hranicích. Vyjednávání o dohodě se účastnila i Evropská komise, spolu se Švýcarskem a Mexikem ji ale zatím nepodepsala. Unie na to má čas do května 2013. Jeden z problémových momentů představuje právě paragraf o možných osobních kontrolách. „Lidé by měli problém, jak dokázat legální koupi. Museli by s sebou vozit kupní doklad, to si neumím představit,“ komentoval pro ČT František Bublan (ČSSD).

Třeba ve Spojených státech jde o běžnou praxi, v Evropě možnost kontroly osobního počítače celníky na letišti vyvolává rozpaky. Dohoda o ochraně duševního vlastnictví ACTA byla původně tajná a obsahovala více kontroverzních témat, mezi nimi třeba možnost odpojení uživatele od internetu. Nakonec se ale strany dohodly na kompromisu. 

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

„Celní správa dnes nemá oprávnění kontrolovat obsah osobních počítačů kvůli nelegálnímu softwaru,“ uvedl mluvčí celního ředitelství Jiří Barták. Počítačové pirátství se považuje za vážný problém hlavně u osobních počítačů. Podle nedávného průzkumu protipirátské aliance BSA si nelegální software pořizuje téměř polovina uživatelů. Buď si programy vícekrát překopírují z jedné licence, nebo je stáhnou z internetu. Oslovení odborníci jsou ale k efektu kontrol skeptičtí.

Navíc upozorňují na možnost zneužití třeba instalací nelegálního softwaru někomu bez jeho vědomí na dálku, nebo prohledávání počítače ve snaze získat citlivá data. „Může to být zneužitelné ke konkurenčnímu boji, znemožnění politika nebo podnikatele,“ soudí počítačový expert Jiří Nápravník.