Člověk v tísni postaví v Africe další školu

Etiopie – Etiopie se neustále potýká s chudobou. Podle vedoucí etiopských projektů Člověka v tísni Dany Plavcové je to způsobeno nedostatkem přístupu ke vzdělání. Právě proto se organizace Člověk v tísni snaží stavět v Africe nové školy. „Právě vzdělání je klíčovým bodem k omezení zdejší chudoby. Školy stavíme zejména v Regionu jižních národů v jižní Etiopii, což je velice chudá oblast,“ podotkla Plavcová. Od 9. do 15. října bude proto v českých městech probíhat sbírka nadace Člověk v tísni ve spolupráci se skauty na stavbu tamní nové školy.

V současné době se africké děti přestěhovaly z tmavých chýší, kde při výuce seděly na hliněné zemi, do světlých, plně vybavených učeben. „Africkým dětem je osudem předurčeno žít stejně jako jejich rodiče,“ řekl ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek. Nezisková společnost se podle něj snaží osudy dětí změnit.

Škola v etiopském Goble je již čtrnácté vzdělávací zařízení v chudém východoafrickém státě. Organizaci Člověk v tísni ji pomohl postavit pražský magistrát. Na stavbu školy pro 330 dětí přispěl částkou 1,85 milionu korun.

V Africe se postaví další škola (zdroj: ČT24)

Člověk v tísni v Etiopii podporuje nejen přístup dětí ke vzdělání, ale i zlepšování kvality výuky. Od roku 2003 tak společnost vyškolila už více než tři tisíce učitelů. „Snažíme se podporovat místní, aby sami dokázali jít dál,“ dodal Pánek. Podle Plavcové se školy v Africe staví již od roku 2005. Stále ale přetrvává trend, kdy jsou přeplněné. Studentů je mnoho a o školy je velký zájem.

Vydáno pod