Íránky mohou řídit taxík. Pokud jim to dovolí muži

Teherán – Cesta saúdských žen za volant bude asi ještě velmi dlouhá. Nedávno byl jedné z Arabek vyměřen trest deseti ran bičem kvůli tomu, že řídila auto. Trest sice saúdský král Abdalláh nakonec zrušil, situace v této arabské zemi ale zůstává vůči řidičkám nepříznivá. To v Íránu už si ženy navzdory přísně islámské vládě s pomocí čtyř kol rovnou vydělávají.

Zelený taxík projíždějící Teheránem vypadá jako každý jiný. Uvnitř je ale na íránské poměry docela nestandardní. Nesedí v něm řidič, ale řidička – taxikářka. Pracuje ve společnosti Taxi pro ženy. V zelených vozech přepravují taxikářky ze všech koutů města pouze ženy. Jedinečná iniciativa má už i svou stálou klientelu. „Používám tuhle službu, protože vždy má nějaký vůz k dispozici. A i kvůli bezpečnosti jezdím s muži nerada,“ pochvaluje si cestující Masumeh Aziziová.

Taxikářka Somajeh Raúfová vydělává v přepočtu 14 tisíc korun měsíčně. V zemi, kde učitel vydělá v průměru sotva pět tisíc, jsou to slušné peníze. „Moje rodina to přijala bez problémů, horší to bylo s příbuznými manžela. Nemohli pochopit, že chci dělat taxikářku. Ale muž a přátelé stáli na mé straně,“ raduje se taxikářka.

Sedmadvacetiletá Somajeh má štěstí. V konzervativní íránské společnosti je totiž podpora manžela rozhodující: „Moc mi pomáhá. Když nejsem doma a nemám čas se věnovat domácnosti nebo synovi, tak se o to postará on.“

Společnost Taxi pro ženy byla založena před pěti lety a dnes už zaměstnává přes 500 uniformovaných taxikářek nejen v hlavním městě, ale i v Isfahánu, Mašhadu a Kommu. Podle ředitelky taxislužby Tahereh Chošnevisanové na tom Íránky nejsou až tak špatně. „Můžou si svobodně vybrat zaměstnání, studia, můžou se dát i na politiku. Nebo dělat těžkou práci, jako je řízení autobusů, taxíků nebo dokonce i letadel. Íránská žena má v tomhle ohledu stoprocentní svobodu.“

Mnoho mužů v Íránu se ale s rostoucí emancipací žen ve své zemi nemůže vyrovnat. „Hlavní ženská práce je starat se o děti a domácnost. To je jejich priorita. A jestli chce být žena taxikářkou, tak to může být problém. Kdo doma manželovi přinese šálek čaje nebo připraví večeři?“ ptá se mechanik Asghar Golabani. Navíc mnozí muži-taxikáři nevěří, že ženy jejich práci můžou zvládat stejně dobře jako oni. „Ženy za volantem, ať už je to v autě, nebo taxíku, některé věci nesvedou – třeba vyměnit pneumatiku. Naše společnost prostě zatím taxikářky neuznává,“ říká taxikář Džahangir Džannati.

Co nebylo, může být – věří Raufová a mnoho dalších žen v Íránu, které stejně jako ona vedou každodenní boj v zdánlivě mužských profesích proti tradicím a předsudkům.

Íránky za volantem (zdroj: ČT24)