Albrightová: Musíme se připravit na docela jiný svět

Praha - Bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová v současnosti pátrá v Česku po dokumentech o svém otci Josefu Korbelovi. V Interview ČT24 ale promluvila také o svém vidění globální politické situace. „Je to největší změna, kterou jsem v životě viděla. Jsme ve dvacátém prvním století a vypadá to jinak než dvacáté století. Všechno se hýbe,“ říká o dnešním světě Albrightová. „Opravdu se musíme připravovat na docela jiný svět.“

Naději pro budoucnost vidí v propojování světa. Nebudou přitom spolupracovat pouze Východ se Západem, sjednotit se musí Sever a Jih. „Protože když se člověk dívá na problémy, které tu jsou - například jaderné problémy, terorismus, nebo co se děje se životním prostředím, energie a tak dále - tak potřebujeme, aby bylo plno zemí, které pracují dohromady,“ vysvětluje Albrightová.

„Doufám, že už neuvidíme nacionalismus“

Je proto třeba orientovat se v celosvětovém měřítku. „Musíme se naučit vědět, co se děje. Ať už je to v jižní Americe, Africe nebo v Číně, tak to, co se děje v jedné zemi, má opravdu velikánský vliv jinde. Jsme všichni propojení. Jedna země záleží na druhé,“ říká bývalá ministryně zahraničí USA.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Albrigtová naopak varuje před návratem národovectví. „Doufám, že už neuvidíme nový nacionalismus. Musíme rozumět tomu, že všichni jsme propojení a potřebujeme pracovat dohromady na problémech, které nemůže nikdo zvládnout sám,“ myslí si.

Obama dělá moc dobrou práci

V globálním uspořádání zůstanou podle Albrigtové dominatním hráčem Spojené státy, a to přes nynější hluboké nesnáze. „Myslím, že Amerika vždycky zůstane nejvlivnější zemí, ale bude mít všelijaké jiné partnery,“ uvažuje.

Hájí přitom prezidenta USA Baracka Obamu: „Mně se zdá, že dělá moc dobrou práci.“ Pozici mu ale výrazně komplikují Republikáni, kteří blokují Kongres, připomíná Albrightová. „Lidé musí vědět, že prezident Obama má hrozně moc práce, protože prezident Bush mu nechal příšerné problémy v ekonomice a také dvě války, jednu v Afghánistánu, druhou v Iráku.“ 

Člověk neví, co chtějí Arabové

Jednou z událostí, které proměňují celý svět, jsou podle Albrightové revoluce v arabském světě. „Plno lidí se ptá, jestli je to jako tady po konci studené války. Jenže ono je to trochu jiné. Ve střední a východní Evropě lidé chtěli být na Západě, ale člověk neví, co chtějí Arabové,“ zamýšlí se.

Za chybný dojem, že „Arabské jaro“ bude velmi rychlým přerodem v demokracii, mohou podle Albrightové především média. „Bude to trvat dlouho,“ zdůrazňuje. Ještě dodává: „Všichni musíme pomáhat.“

Putin není demokrat

Albrightová nakonec kritizuje představitele Ruska. Prezident Dmitrij Medvěděv a premiér Vladimir Putin oznámili, že si příští rok své funkce prostě vymění. „Právě jsem četla, že plno Rusů chce ven z Ruska, že tam nechtějí žít. Já jsem se setkala s Putinem několikrát a nikdy jsem si nemyslela, že je to demokrat. To, že tam bude do roku 2024, je těžké pro ruské lidi,“ uvedla Madeleine Albrightová.