Čečenci chtějí mermomocí nejstaršího člověka světa

Moskva - Podle Guinnessovy knihy rekordů drží primát nejstaršího obyvatele planety Američanka Besse Cooperová narozená v roce 1896. Získala ho letos 21. června po úmrtí Brazilky Marii Gomesové Valentimové, která skonala pár týdnů před 115. narozeninami. Nyní ale z Ruska, konkrétně ze severokavkazského Čečenska, přicházejí zprávy, že tam prý žije žena, které je podle ruského archivu 127 let, i když ona sama má v průkazu totožnosti rok narození 1895, takže by jí mělo být „jen“ 116. Ale ministerstvo vnitra Čečenska nyní tvrdí, že Kesi Karujevová není o rok, ale o plných 12 starší než nejstarší obyvatelka planety.

Nás samotné to velmi překvapilo, říká Kesin jediný syn, jemuž je třiapadesát. „Mysleli jsme si, že je jí 116, ale ukázalo se, že to je 127,“ řekl serveru Inguš.tv syn Salman Karujev, když mu vnitro bez dalších podrobností oznámilo, že maminka je starší, než si myslel. „Takže to vypadá, že mě matka měla, když jí bylo 74. Otci tehdy bylo šestasedmdesát, tatínek umřel v roce 1959,“ dodává Salman.

V údajných 127 letech Kesi k sousedům prý chodí na návštěvu po žebříku přes dvoumetrovou zeď. „Jsem tady výrazně přesčas, ale jsem tomu ráda, díky Alláhovi,“ řekla stařenka. Dieta je pro ni neznámým slovem. Ze všeho nejvíce prý miluje tučné maso, smetanu, přepuštěné máslo a mléko. Její recept na dlouhověkost prý je se dobře najíst a teple obléci.