V USA začal soud s vánočním teroristou

Detroit - Výběrem porotců dnes ve Spojených státech odstartoval soudní proces s Nigerijcem Umarem Faroukem Abdulem Mutallabem, který se v roce 2009 pokusil odpálit bombu na palubě letadla směřujícího s téměř 300 lidmi na palubě do Detroitu. Mutallab je obviněn z osmi trestných činů, včetně spiknutí s cílem spáchat teroristický útok, pokusu o vraždu a pokusu o použití zbraně hromadného ničení. Za to mu hrozí doživotí.

Mutallab se dnešního jednání účastnil. Seděl se sepjatýma rukama a něco si šeptal. Snažil se údajně několikrát vykřiknout „džihád“. Prohlásil také, že šéf jemenské odnože al-Káidy a jeho mentor Anwar al-Awlaki je naživu a zdráv. Al-Awlakího přitom minulý pátek zabil útok amerického bezpilotního letounu.

Mutallab prohlásil, že se u soudu bude obhajovat sám. Existují proto obavy, že rutinní výběr porotců by se mohl zvrhnout v nepředvídatelnou proceduru. V následujících dnech by se mělo z 250 lidí vybrat 12 porotců a 4 náhradníci. Vlastní proces pak začne 11. října.

V roce 2009 tehdy třiadvacetiletý islámský radikál propašoval 25. prosince ve svém spodním prádle na palubu letadla z Amsterodamu do Detroitu silnou výbušninu, se kterou se před přistáním pokusil vyhodit letoun do vzduchu. Nálož ale nevybuchla kvůli její závadě či kvůli atentátníkově chybě. „Když jsem viděl kouř vycházející z jeho oblečení, začal jsem řvát: 'Hoří, hoří!' O pár minut později začal s něčím manipulovat. Tak jsem křičel: 'Je to terorista,'“ vzpomíná pasažér letu Alain Ghonda.

V USA začíná soud s nigerijským teroristou (zdroj: ČT24)

Mutallab byl loni obžalován ze šesti závažných trestných činů, především z pokusu o vraždu a z pokusu o užití zbraně hromadného ničení. Před soudem se v lednu 2010 odmítl vyjádřit, zda se cítí vinen či nevinen - soudce proto zanesl do spisu, že obžalovaný se cítí být nevinen.

Prezident Barack Obama loni označil Mutallabův pokus o atentát za selhání bezpečnostních služeb a dodal, že je třeba změnit jejich práci. Z analýzy Bílého domu totiž vyplynulo, že USA měly před útokem dostatek informací o tom, že ze strany mladého Nigerijce hrozí nebezpečí. Nepodařilo se jim ale tyto údaje spojit a nevěnovaly jim dostatečnou pozornost.