Prokuratura se dovolá proti osvobození Knoxové

Perugia (Itálie) - Italská prokuratura se chce dovolat k nejvyššímu soudu v případu zavražděné britské studentky Meredith Kercherové. Podle serveru BBC tak státní zastupitelství zareagovalo na čtvrteční rozhodnutí odvolacího soudu, který zrušil mnohaleté tresty pro Američanku Amandu Knoxovou a Itala Raffaela Sollecita, kteří byli z vraždy obviněni. Knoxová je nyní na cestě z Itálie.

„Tato porota zprošťuje oba obžalované obvinění z trestného činu,“ přečetl v pondělí večer předsedající soudce dlouho očekávaný verdikt. Brutální případ z roku 2007 tak získal překvapivé rozuzlení. Amanda Knoxová, původně odsouzená na 26 let za vraždu své spolubydlící, neskrývala dojetí. „Moc děkujeme. Noční můra Amandy je u konce. Platila čtyři roky za trestný čin, který nespáchala. A děkujeme také soudu, který měl odvahu změnit předchozí rozsudek,“ uvedla po vynesení rozsudku Amandina sestra.

Rozhodnutí odvolacího soudu sledovali i přátelé a příbuzní Amandy Knoxové v jejím rodném Seattlu. Slzám a velkým emocím se také neubránili. „Chceme vyjádřit soustrast rodině Meredith Kercherové. Nesmíme zapomenout, že mladá žena přišla o život a dva mladí lidé ztratili část svého života,“ připomněl rodinný přítel Amandy Knoxové.

Média informují o osvobození Amandy Knoxové
Zdroj: ČT24/AP Photo

Knoxová i její italský expřítel spoléhali na testy DNA, které důkazy obžaloby zpochybnily. To se jim vyplatilo. Rodina oběti ale nechápe takový zvrat v případu. „Musíme zjistit, co se opravdu stalo. Musíme pro Meredith dosáhnout spravedlnosti,“ doufá matka oběti.

Vražda Britky Meredith Kercherové tak zůstává částečně neobjasněná. Tělo studentky našla policie před 4 lety se 40 ranami a prořízlým hrdlem. Obžaloba se chce odvolat k nejvyššímu soudu. Amanda Knoxová je už ale na cestě do svého rodného Seattlu a nedá se očekávat, že by Spojené státy mladou Američanku k případnému dalšímu procesu vydaly zpět do Itálie.