Při útoku islamistů v Mogadišu nejméně 70 mrtvých

Mogadišo - Údajně nejméně 70 lidí zemřelo v somálské metropoli Mogadišu při dnešním sebevražedném atentátu na čtvrť vládních budov, 150 lidí bylo zraněno. K útoku se přihlásilo radikální islamistické hnutí Šabáb. „Jeden z našich bojovníků se obětoval, aby zabil činitele přechodné vlády, vojáky Africké unie a informátory, kteří se na místě nacházeli,“ prohlásil jeden z členů Šabábu.

Vládní čtvrť v Mogadišu v sektoru K4 je změněná k nepoznání. Kde stály úřady, jsou trosky. Části roztrhaných lidských těl jsou do sta metrů daleko. Podle očitých svědků přijelo nejméně desetitunové nákladní auto k bráně ministerstva a explodovalo. Je to největší útok od srpna, kdy se ozbrojenci hnutí Al-Šabáb ze somálského hlavního města stáhli. „Byl jsem ve své kanceláři. Najednou obrovská rána a nábytek, okna a stěny se rozpadly. V budově, kterou zničili, bylo osm ministerstev, tak si umíte představit, kolik tam bylo lidí. Zasedá tam půlka kabinetu,“ popsal somálský ministr plánování pro BBC.

Přechodná vláda podporovaná OSN útok odsoudila a uvedla, že mezi oběťmi není nikdo z nejvyšších představitelů. Vládní čtvrť byla silně střežená, ale zjevně to nestačí. Mnoho vojáků je mezi mrtvými a zraněnými. Stejně jako studenti, kteří u ministerstva školství čekali na konkurz pro získání stipendia do Turecka.

Teroristé v Mogadišu zabili přes 60 lidí (zdroj: ČT24)

Somálsko nemá schopnou vládu dvacet let. Slabý přechodný kabinet o moc bojuje s islámskými teroristy. Politickou nestabilitu násobí už půl roku hladomor. Dnešní útok je ranou i pro humanitární agentury, které se snaží zoufalou situaci statisíců Somálců ulehčit.