Neplatičům zhasne i věčný oheň

Moskva – Ruský Vladivostok má na krku kuriózní skandál: místní plynárenský podnik opět uhasil věčný oheň u památníku padlých námořníků, protože flotila zase nezaplatila za plyn. Situace je o to trapnější, že v místním přístavu zrovna pobýval na návštěvě americký torpédoborec Fitzgerald, jehož posádka musela věnce položit u jiného pomníku. Váleční veteráni jsou pobouřeni.

„Žijeme v době, kdy všechna rozhodnutí musí být ekonomicky odůvodněná. Ale nemorální rozhodnutí jsou nepřípustná,“ rozzlobil se ruský prezident Dmitrij Medvěděv na zasedání státní rady. Má sice pochopení pro situace, kdy obce vypnou plyn chronickým neplatičům, ale uhašení věčného ohně „kvůli nezaplacení pár účtů“ považuje za „naprosto nepřijatelné“. A tak nařídil vládě a gubernátorovi kraje exemplárně potrestat viníky.

Tichooceánská flotila dluží plynařům za plyn pro památník u štábu flotily 87 000 rublů (asi 50 000 korun). V minulosti se podobná situace už několikrát opakovala, a tak podnik Primorskij gaz prohlašuje, že věčný oheň tentokrát nechá vzplát až poté, co námořnictvo dluhy splatí. Flotila se zase hájí, že v žádné kapitole svého rozpočtu peníze na věčný oheň nemá.

Podle místních médií nakonec námořní důstojníci vybrali mezi sebou na 100 000 rublů, a tak by oheň měl zase vzplát, jakmile suma skončí v pokladně plynárenského podniku. Úřady a velitelé by mezitím měli nalézt řešení, aby oheň opět nezhasl. Přinejmenším do doby, než památník přejde do péče města, což by se mělo stát v příštím roce.