Rusko a Čína vetovaly rezoluci OSN. Represe v Sýrii neodsoudí

New York - Rusko a Čína vetovaly v Radě bezpečnosti OSN rezoluci západních zemí, která odsuzuje režim v Damašku za jeho krvavé represe proti oponentům a hrozí sankcemi, pokud Damašek neprodleně neukončí vojenské akce. Pro rezoluci nakonec hlasovalo devět států, dva byly proti a čtyři se zdržely. Hluboké pobouření nad odmítnutím rezoluce vyjádřily Spojené státy.

Evropští členové RB OSN se snažili třikrát zmírnit jazyk rezoluce, aby vetu předešli. Podle francouzského velvyslance v OSN Gérarda Arauda bylo vyvinuto veškeré úsilí, aby se našel kompromis, ale zbytečně. „Byly udělány mnohé ústupky vůči Rusku a Číně a zemím, které se zdržely hlasování,“ uvedl.

Moskva je proti sankcím

Jde o první rusko-čínské veto poté, co tyto země společně vetovaly sankce OSN proti prezidentu Zimbabwe Robertu Mugabemu v červenci 2008.

Rusko, které má v RB OSN právo veta, ale označilo za „nepřijatelnou“ i poslední verzi návrhu rezoluce iniciované čtyřmi zeměmi Evropské unie, Německem, Francií, Velkou Británií a Portugalskem. Z té byly byly vypuštěny přímé zmínky o sankcích proti syrskému režimu a nahrazeny termínem „cílená opatření“.

Velvyslanec Ruska Vitalij Čurkin po hlasování zopakoval, že Moskva je rozhodně proti sankcím. Na jednání se střetly dvě filosofie a západní země podle něho chtěly tu konfrontační. Rusko podle něho nepodporuje režim Bašára Asada nebo násilí, ale je proti rezoluci, protože je založena na „filosofii konfrontace“, obsahuje „ultimatum sankcí“ a je proti mírovému urovnání krize. „Chápu, že kolegové jsou dotčeni, když jim neprošla jejich rezoluce. Ale není pravda, že bychom stranili Asadovu režimu. My soustavně požadujeme, aby tuto krizi ukončil,“ prohlásil Čurkin.

Moskva, která je spojencem Damašku a už týdny blokuje veškeré návrhy sankcí vůči syrskému režimu, požaduje, aby rezoluce zdůraznila nutnost politického dialogu v Sýrii a vyvinula stejný tlak na Asadův režim jako na opozici. Čínský velvyslanec v OSN Li Pan-tung řekl, že jeho země je znepokojena pokračujícím násilím a chce vidět rychlé reformy, ale je proti rezoluci, protože „sankce nebo hrozby sankcí nepomáhají řešit situaci v Sýrii, ale spíše ji komplikují“.    

Spojené státy vyjádřily hluboké pobouření nad tím, že RB naprosto zklamala v pokusu řešit rostoucí ohrožení míru v regionu. Americká velvyslankyně v OSN Susan Riceová odsoudila země, které se postavily proti rezoluci a které podle ní „raději prodávají zbraně syrskému režimu“. „Dnes odvážný syrský lid mohl vidět, kdo v Radě bezpečnosti podporuje jeho tužby po svobodě a lidských právech a kdo to nedělá,“ zdůraznila.

Kanada posílila v úterý sankce proti Damašku, které postihují hlavně ropný průmysl, aniž omezila aktivity kanadského energetického gigantu Suncor v této zemi. Tyto nové sankce zakazují kanadským společnostem "dovážet, kupovat, získávat, dopravovat nebo zasílat ropu nebo ropné produkty Sýrie, dokonce i financovat nové investice do ropného sektoru, uvedl šéf kanadské diplomacie John Baird.

Reportáž Jakuba Szántó (zdroj: ČT24)