Tymošenková by se mohla dostat na svobodu díky změně zákona

Kyjev – Ukrajinský parlament dnes nepodpořil návrh zákona rušící ustanovení trestního zákoníku, podle něhož je souzena vůdkyně opozice a expremiérka Julija Tymošenková. Další tři poslanecké návrhy, které měly za cíl zrušit vazební tresty za hospodářskou činnost, nebyly ani zařazeny do programu hlasování. Poslední šancí pro Tymošenkovou je nyní návrh zákona o „humanizaci trestního zákonodárství“, který předložil prezident Viktor Jakukovyč.

Parlament dnes hlasoval o opozičním poslaneckém návrhu, který měl rušit paragraf 365 trestního zákoníku. Právě tento paragraf použila prokuratura při žalobě proti Tymošenkové, která je souzena za údajné překročení pravomocí při jednání o dovozní ceně ruského zemního plynu v roce 2009. Vůdkyni opozice hrozí trest sedm až deset let vězení.

Expremiérka by mohla být propuštěna

Při hlasování se proti návrhu postavili poslanci vládní většiny, tedy Strany regionů, Lidové strany a komunisté. Další tři navrhované novely, které by podle expertů mohly Tymošenkové zajistit osvobození, nebyly ani připuštěny k hlasování.

Jednat se tak bude pouze o prezidentské novele, která by měla zrušit tresty vězení za hospodářské trestné činy. Nahrazeny by měly být pokutou, jejíž výše by nesměla být nižší, než je způsobená škoda. Osoby, které jsou kvůli hospodářským trestným činům ve vazbě, by byly bezprostředně po nabytí platnosti zákona propuštěny. To by mohlo vést k osvobození expremiérky z vězení.

Změna legislativy na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Vyjmout hospodářské kauzy z trestných činů spojených s vazbou požadovala na Janukovyčovi už delší dobu Evropská unie. Podle ukrajinských médií prezidentova novela souvisí se summitem Východního partnerství EU, který se minulý týden konal ve Varšavě a kterého se Janukovyč zúčastnil.

Ukrajinská média dnes s odvoláním na vedení vládní Strany regionů napsala, že Tymošenková bude - nejspíš příští úterý 11. října - skutečně odsouzena. Podle listu Ukrajinska Pravda ale bude s uplatněním „Janukovyčovy novely“ následně propuštěna na svobodu. Novelu by parlament měl přijmout do 20. října, kdy je prezident očekáván v Bruselu.