Putin archeolog – senzační nález byla scénka pro média

Moskva – Ruský premiér Vladimir Putin opravdu není úžasný archeolog. Jeho tiskový mluvčí Dmitrij Peskov totiž prozradil, že Putin srpnový senzační nález dvou antických amfor sehrál pro média. Ruský premiér se nechal natočit a vyfotit u toho, jak z Černého moře vytahuje vzácné artefakty, jenže ty předtím archeologové položili do malé hloubky a Putinovi ukázali, kde přesně má starověké amfory hledat.

Krátce po senzačním nálezu dvou antických amfor, které měl objevit pod vodou přímo ruský premiér, se vynořila vlna spekulací. Je to opravdu velikánská náhoda, že zrovna Putin narazil na tisíce let staré nádoby, říkalo se. Jak to, že nejsou amfory za ta léta, co se skrývala na mořském dně, vůbec poškozené a nejsou na nich žádné nánosy korýšů a řas, ptali se mnozí. Jak to, že Putin tahal nádoby z vody za ucha a ta se neutrhla? 

Mluvčí Putina to teď v televizním rozhovoru vysvětlil. Všechno bylo nahrané. Amfory zřejmě archeologové našli už dřív, vytáhli je z moře, vyčistili a pak je nechali Putina senzačně znovuobjevit. Čí to byl nápad, ale Peskov nevěděl nebo nechtěl říct. Prý to mohl být někdo z archeologického týmu. 

Sám premiér poté, co se vynořil z moře s antickými nádobami v rukou, tvrdil, že amfory na něj čekaly na dně už od 6. století. „Samozřejmě, chlapi mi ukázali, kde by bylo nejlepší se ponořit,“ přiznal podíl na senzačním nálezu i archeologickému týmu.

Vydáno pod