Kadyrov slavit nechtěl, narozeniny se ale vydařily

Moskva/Groznyj - Promoskevský vůdce severokavkazského Čečenska Ramzan Kadyrov sice kategoricky zakázal jakkoli slavit jeho dnešní 35. narozeniny, ale i tak se dočkal velkolepých oslav. Čečenská metropole Groznyj právě dnes slavila Den města, takže byly ulice zaplaveny květinami a vlajkami. Velká show provázela otevření mrakodrapů nového podnikatelského centra Groznyj-City s „největšími hodinami světa“ o průměru 14 metrů.

„Den města v Grozném oslavili jako událost světového významu,“ uvedla televize NTV. „Zatímco mrakodrapy Moscow-City zamrzly kdesi v polovině plánů, Groznyj světovou krizi nezaznamenal,“ dodala. Čerstvě opravená hlavní městská třída, přejmenovaná z Leninovy na Kadyrovovu, byla osázena osmi tisícovkami rostlin z různých končin světa. Nová nemocnice je samozřejmě největší na Kavkaze a vybavena je nejmodernější technikou. O televizoru a ledničce pro každého z 600 pacientů nemluvě.

„Odněkud se berou. Alláh je dává,“ objasnil čečenský vládce novinářům, odkud se vzaly peníze. Ale podle úředních statistik je region největším příjemcem federálních dotací, a to Groznyj požaduje téměř půl bilionu rublů (asi 285 miliard Kč) na nové projekty do roku 2025.

Kadyrov před pár dny sliboval na svátek i světoznámé hvězdy včetně zpěvačky Shakiry. Ta však zvěst hned dementovala a Kadyrov připsal absenci zpěvačky „pomluvám“ na adresu režimu, který podle ochránců lidských práv své odpůrce nechává unášet a zabíjet.

Kamery ruské televize ale ukázaly houslovou virtuózku Vanessu Mae, která má podle bulváru prý za koncert dostat půl milionu dolarů, a hrdinu akčních filmů Jeana-Clauda Van Damma. V Grozném se podle médií čekají i hollywoodské hvězdy Kevin Costner, Hilary Swanková a Eva Mendesová.

Kadyrovova slabost pro luxus a západní hvězdy se už stala legendární. Při loňských narozeninách mu přátelé darovali mimo jiné sportovní vůz Ferrari, jehož cenu novináři odhadovali na 450 000 dolarů.

Rozhovor s Ondřejem Soukupem (zdroj: ČT24)