Palinová se rozhodla nekandidovat na prezidentku USA

Washington - Bývalá guvernérka amerického státu Aljaška Sarah Palinová nebude v nadcházejících volbách kandidovat na prezidentku Spojených států. Palinová, která se už v roce 2008 neúspěšně ucházela o post viceprezidentky za Republikánskou stranu, to potvrdila v dopise svým stoupencům. Rodina je podle ní na prvním místě.

„Po mnoha modlitbách a vážném zvažování jsem se rozhodla, že nebudu usilovat o republikánskou nominaci na prezidentku Spojených států,“ uvedla Palinová v prohlášení, které citovala agentura Reuters. Palinová tak ukončila necelý měsíc spekulací.

Palinová ovšem potvrdila, že v dalších měsících se bude významně podílet na snahách o „nahrazení prezidenta a znovupřevzetí Senátu.“ Její prohlášení přišlo den poté, co guvernér New Jersey Chris Christe oznámil i své vyřazení z bojů o prezidentské křeslo.

Palinová přišla na politickou scénu v roce 2008 jako kandidátka na vice-prezidentku prezidentského kandidáta a senátora za Arizonu Johna McCaina. Po prohraných volbách se Palinová vrátila na Aljašku, kde v polovině svého funkčního období odstoupila z guvernérské pozice. Od té doby se významně podílela na vzestupu konzervativního hnutí Tea Party, čímž se stala jednou z nejznámějších postav na americké politické scéně.

Vítěz republikánských primárek vyzve současného prezidenta Obamu

Mezi favority republikánských primárek je texaský guvernér Rick Perry a bývalý guvernér státu Massachusetts Mitt Romney. Primárky začnou příští rok v lednu a jejich vítěz se v listopadu utká o Bílý dům s demokratickým prezidentem Barackem Obamou. Ten bude usilovat o znovuzvolení.