Italové se bouří proti návrhu webového náhubkového zákona

Řím - V Itálii rostou protesty proti návrhu zákona, který podle kritiků výrazně ohrozí svobodu projevu na internetu. Encyklopedie Wikipedia už kvůli tomu odpojila stránky své italské verze. Návrh obsahuje mimo jiné požadavek, aby servery opravily během 48 hodin od požadavku jakýkoli obsah, který podle žadatele škodí jeho pověsti. V případě neuposlechnutí hrozí pokuta až do výše 10 000 eur (zhruba 249 000 Kč). Analytici zákon spojují s aférami premiéra Silvia Berlusconiho, které popisují italské blogy.

Uživatelé na stránkách najdou prohlášení, podle nějž je italská Wikipedia dočasně nedostupná. „Jak se věci nyní mají, ta stránka, kterou chcete, stále existuje a je jen ukrytá, ale existuje riziko, že budeme brzy nuceni ji smazat,“ uvádí prohlášení. „Během posledních deseti let se Wikipedia stala součástí denního návyku milionů internetových uživatelů hledajících neutrální, volně dostupný a - především - nezávislý zdroj vědomostí. Novou, mnohojazyčnou encyklopedii volně dostupnou pro kohokoli, kdykoli a zdarma. Nyní ale základní pilíře, na nichž byla Wikipedia vybudována - nestrannost, svoboda a ověřitelnost jejího obsahu - ohrožuje odstavec 29 návrhu zákona známého jako DDL intercettazioni (zákon o odposleších),“ píše se v prohlášení dále.

Kritici, kteří koncem září proti návrhu zákona uspořádali protestní demonstraci před Pantheonem, především zdůrazňují, že zákon nevyžaduje posouzení požadavku nestranným soudcem; jediné, co je třeba, je pocit člověka, který se cítí poškozen. „Povinnost zveřejnit na našem serveru opravu tak, jak je stanovena zmíněným odstavcem 29, a to dokonce bez práva diskutovat a ověřit tvrzení, je nepřijatelným omezením svobody a nezávislosti Wikipedie a pokřivením zásad, na nichž byla založena,“ dodává prohlášení. Nikdo z jeho autorů přitom podle textu nehodlá zpochybňovat právo na ochranu osobnosti, cti a pověsti člověka. To už ale chrání paragraf 595 trestního zákoníku, který se týká trestného činu pomluvy.