Počmárané zdi vyvolaly v Londýně uměleckou válku

Londýn - Graffiti a street art patří k řadě světových velkoměst, ale raritou Londýna je válka mezi dvěma velkými jmény tohoto žánru - Banksym, který získal popularitu v posledních letech, a Kingem Robbem, který se proslavil v 80. letech a stal se součástí hlavního proudu výtvarného umění. V Banksyho rodném Bristolu jsou dokonce místa, kde si jej objednávají majitelé novostaveb, aby přišel jejich domy vyzdobit.

Jak upřesnil spolupracovník ČT Ivan Kytka, válka mezi oběma umělci v posledních měsících zuřila a stále zuří. Při svém prvním setkání se dokonce fyzicky napadli. King Robbo měl například svůj „památník“ pod jedním z mostů na severu Londýna, který mu Banksy přemaloval a dal mu jinou podobu ve stylu svých šablonovitých kreseb. Příznivci Kinga Robba ale graffiti přemalovali zpátky.

Spor obou umělců je zosobněním rivality mezi graffiti a street artem. Společné je jim snad jen to, že dbají o anonymitu ještě víc než ostatní streetartoví umělci. Pokud se objeví na veřejnosti, pak jen s maskou. Oba také přiznávají, že by mohli být kvůli graffiti stíháni. Podle Kytky není výjimkou, že kdo je v Londýně při sprejování chycen, putuje před soud a někdy i do vězení. Náklady na odstraňování nepovolených graffiti jsou totiž skutečně astronomické.

Vstup Ivana Kytky (zdroj: ČT24)

Paradoxně lze v Londýně vidět čety čistící pomalované zdi, zatímco o kus dál jsou jiná graffiti pod plexisklovou deskou. Nejčastěji jsou takto chráněná právě díla Banksyho, která se v aukčních síních prodávají za desetitisíce liber. King Robbo odešel do výslužby v 90. letech, ale k návratu ho přiměl právě spor s Banksym.

Graffiti jsou v Londýně v centru i na okrajích, ale nejvíc jich je na severu v Camdenu nebo Islingtonu a hlavně na východě ve čtvrtích Shoreditch, Hackney, Bethnal Green a v okolí Brick Lane. Jejich autory jsou anonymové nebo lidé, kteří se skrývají za více či méně provokativní přezdívky jako Tox, Ben Eine, Pure Evil, Asbo, Phlegm nebo Sickboy. Zdi se průběžně mění podle toho, jak majitelé či radnice graffiti likvidují nebo přetírají a na jejich místě se objevují další. Jedním z mála míst, kde jsou trpěné a kde se vytvářejí za bílého dne, je nepoužívaný tunel pod nádražím Waterloo. Několik míst vyhrazených pro graffiti je na jižním břehu Temže nebo u Regents Canal.

King Robbo odešel do výslužby v 90. letech, ale k návratu ho přiměl spor s Banksym. Robbo byl donedávna znám jen v úzkém kruhu obdivovatelů, spor se slavným Banksym pomohl. V londýnském East Endu měl komerčně úspěšnou výstavu a jeho věci začaly být žádané v zahraničí. Letos v Berlíně byl na filmovém festivalu. Nastříkal tu na zeď tvář herečky Zoe Kravitzové u příležitosti premiéry filmu Yelling to the Sky, které se zúčastnil, samozřejmě v masce. Britská televize Channel 4 natočila o sporu dokument Graffiti Wars z pohledu Robba, který v něm opět maskovaný vystupuje.

Vydáno pod