Těla dvou Čechů se mají z Nikaraguy vrátit ve středu

Managua – Těla dvou učitelů z Mendelovy univerzity v Brně, kteří minulý týden zahynuli při tragické automobilové nehodě v Nikaragui, budou do Česka letecky odeslána na začátku příštího týdne, zřejmě hned v pondělí. Podle české konzulky v Mexiku Adély Sýkorové by se měly ostatky vrátit do vlasti příští středu.

Konzulka dnes také důrazně popřela, že by Nikaragua vydání těl blokovala. Ve středu se přitom v médiích objevila informace, že nikaragujská policie po pozůstalých chtěla písemný závazek, že nebudou požadovat odškodné, což prý proceduru vydání těl může zkomplikovat. „Je to zcela nepravdivá informace,“ zdůraznila Sýkorová.

Podle ní policie dala lékařskému institutu souhlas, že těla mohou být převezena do pohřebního ústavu, kde zůstanou až do pondělí, kdy budou připravena k letecké přepravě do Česka. Jedno tělo už bylo zpopelněno, ale zatím není jasné, kdy bude urna přepravena do Česka.

Stav čtvrtého Čecha, který byl při nehodě vážně zraněn, se rychle zlepšuje. V pátek by měl být propuštěn do domácího léčení. V něm by podle obvyklých zvyklostí v obdobných případech měl setrvat asi dva týdny, až potom přichází v úvahu jeho letecká přeprava do Česka.

Vydáno pod