V libyjské Syrtě pokračovaly boje, Kaddáfí vyzval k odporu

Tripolis - V jedné z posledních bašt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího Syrtě dnes pokračovaly intenzivní střety mezi jeho stoupenci a povstaleckými silami. Podle dostupných zpráv boje probíhaly na severovýchodní frontě, kde se povstalcům daří útok Kaddáfího sil potlačit. Červený kříž dnes do obléhaného města dopravil humanitární pomoc. Kaddáfí v nové audionahrávce odvysílané dnes syrskou televizí vyzval Libyjce k masivnímu odporu proti novému libyjskému vedení. Zároveň varoval před podobným osudem, jaký stihl jeho, představitele rozvojových zemí, které uznaly libyjskou Přechodnou národní radu.

„Vybízím libyjský lid, muže a ženy, aby znovu po milionech vyšli demonstrovat do ulic a na náměstí ve všech městech,“ řekl Kaddáfí ve zvukovém záznamu. Jeho hlas byl špatně slyšitelný. Prohlásil také, že ti „vládci v zemích třetího světa“, kteří uznali NTC, se mají připravit na to, že v jejich zemích budou vytvořeny podobné přechodné rady, které je vystřídají „jednoho po druhém“.

Povstalci v Syrtě v ranních hodinách zahájili útok za pomoci desítek ozbrojených vozidel a prodírali se do centra města. Bojovalo se i na přímořské silnici, podél níž leží luxusní hotely. Tuto část Syrty ovládají povstalci asi týden. Již několik týdnů se spekuluje o tom, že se v Kaddáfího rodišti zdržuje jeden z jeho synů Mutasim, který velí jednotkám v blízkosti ústřední nemocnice.

NATO v Libyi zatím zůstane

V Bruselu podpořili ministři obrany aliance další pokračování operace NATO v Libyi. Podle francouzského ministra Gérarda Longueta bude mise ukončena až poté, co budou umlčena všechna místa odporu, nebo pokud o to předtím požádá přechodná povstalecká vláda. Longuet nepovažuje dobytí Syrty za zásadní. Uznává nicméně, že je důležité symbolicky. „Není to ale celá Libye. Stále je například aktivní odpor v Baní Valídu a na několika místech na jihu Libye,“ upozornil.

Americký ministr obrany Leon Panetta v Bruselu dodal, že konkrétní podmínky pro ukončení bojové mise stanoveny nebyly. Ministři obrany států NATO se podle něj shodli na tom, že se budou rozhodovat až podle toho, jestli jsou síly věrné Kaddáfímu nadále schopny útoků na civilisty a zda opoziční síly dokážou zajistit bezpečnost obyvatel.