Polská policie zabavila milion padělaných eur

Varšava – Polská policie zabavila padělaných milion eur. Jde o rekordní sumu. Podle vyšetřovatelů měly jít tyto bankovky do oběhu nejspíš příští rok při evropském fotbalovém šampionátu. Padělky objevili detektivové v průmyslovém areálu na předměstí Varšavy.

Polská policie mluví o obrovském úspěchu a objevu největší padělatelské dílny v polské historii. Některé z bankovek ještě ani nebyly rozřezané a zůstávaly v arších, další už byly pečlivě setříděné do úhledných svazků. „Třetího října jsme vstoupili do budovy na jednom z varšavských předměstí a zjistili, že jsme trefili do černého. Zajistili jsme bankovky v nominální hodnotě 50 a 500 eur. Po spočítání se ukázalo, že mají hodnotu kolem milionu eur,“ informoval mluvčí varšavské policie Mariusz Sokolowski.

Policisté na místě také zadrželi 65letého muže. Jeho jméno nezveřejnili a ani neřekli, jestli to byl on, kdo padělatelskou dílnu vedl. „Je možné, že se některé z těch bankovek už dostaly do oběhu. Máme podezření, že většina z nich měla být vypuštěná během Eura 2012,“ dodal mluvčí.

Reportáž: Falšování eur (zdroj: ČT24)

Policisté při razii zabavili kompletní padělatelské vybavení včetně tiskáren, kvalitních falešných ochranných prvků na bankovky nebo šablon pro tisk. V dílně také objevili padělané pasy, technické průkazy k autům nebo notářská osvědčení použitelná v několika evropských zemích.