Český kamion vezl 150 kilogramů heroinu

Berlín - Bavorští celníci zadrželi český kamion převážející 150 kilogramů heroinu a s ním čtyři pašeráky belgické a turecké národnosti. Nákladní vůz měl registraci na neupřesněnou českou spediční firmu. Tuto registraci pachatelé použili ke krytí své akce. Jinak Češi v případu nefigurují. Podle tamních úřadů jde o největší úlovek heroinu od roku 1993. Dodávka byla určena do Nizozemska a podle odhadů kriminalistů by vystačila na deset milionů dávek drogy.

Podle mnichovské celní správy měl nákladní vůz registraci na neupřesněnou českou spediční firmu. Jinak Češi v případu nefigurují a nejsou ani mezi zadrženými. Jedním z nich je řidič kamionu, který vlastní firmu se sídlem v ČR.

Kamion s chladicím návěsem zastavili bavorští celníci na dálnici A3 mezi Pasovem a Norimberkem kvůli běžné kontrole. Podle dokladů měl z Turecka převážet kotouče na kabely do Belgie. V návěsu však objevili důmyslnou skrýš ukrývající 300 půlkilogramových balíčků s heroinem. Ačkoli se úspěšný zásah podařil už před týdnem, z důvodů vyšetřování o něm úřady informovaly až dnes.

„Zadržený kamion nebyl tranzitován přes území České republiky. Navíc materiál, který v něm byl zajištěn, nebyl určen na český trh,“ řekl mluvčí Národní protidrogové centrály Michal Hammer. Neprozradil však, zda byla akce dlouhodobě připravovaná nebo šlo pouze o náhodnou kontrolu. „S ohledem na probíhající vyšetřování nemohu více informací sdělit,“ dodal.

  • Zabavený heroin autor: Hlavní celní úřad Řezno, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2933/293204.jpg
  • Němečtí celníci zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2934/293388.jpg

Celníci zastavili vůz na dálnici a doprovodili ho na kontrolní stanoviště, kde měli rentgenové zařízení. Díky němu objevili v kamionu konstrukční změny a abnormality. Celníci nechali celý náklad vyložit a objevili nestandardní dno vozu - uprostřed byly dodatečné plechy. Pachatelé předem dno rozřízli, vyjmuli izolaci, vzniklou dutinu vystlali olověnými plechy a uvnitř schovali 150 kilogramů heroinu.

Do rozkrývání pozadí kontrabandu, při němž byli vedle řidiče zadrženi také tři údajní komplicové, se zapojili i kriminalisté v Nizozemsku, Belgii, Bulharsku a Česku. „S českými kolegy jsme prověřovali, zda ta registrace souhlasí s adresou (spediční firmy), jinak v tom případě jde převážně o Belgičany a Turky,“ vysvětlil mluvčí německých celníků.

Kromě kamionu s drogami policisté při vyšetřování zajistili 10 000 eur (téměř 250 000 Kč) v hotovosti, několik mobilních telefonů a jedno luxusní terénní vozidlo. Koncentrace účinné látky v zachyceném heroinu dosahuje podle bavorských celníků 60 až 80 procent a pro běžné konzumenty by se z ní dalo vyrobit asi deset milionů dávek.

Ačkoli v tomto případě Češi nefigurují, jsou jinak mezi cizinci nejčastějšími pašeráky drog do sousední německé spolkové země. Loni jich bavorské orgány kvůli tomu vyšetřovaly 289 a předloni 308.

Reportáž Hany Scharffové a Luboše Rosího (zdroj: ČT24)