Mexičtí policisté dovolili mafii držet rukojmí ve vězení

Monterrey (Mexiko) – Mexická policie objevila 32 těl, pravděpodobně oběti mexické mafie. Ostatky byly objeveny ve třech domech v přístavním městě Veracruz. Jen o několik hodin později se v mexických médiích objevily šokující informace, že několik policistů v severním Mexiku dovolilo drogovému gangu Zetas držet přímo v místní věznici oběti únosů, než únosci vyjednají výkupné za jejich propuštění.

Mrtvá těla ve Veracruzu našli příslušníci bezpečnostních sil v domech, kde prováděli prohlídku v rámci nové operace „Bezpečný Veracruz“. Jen před dvěma týdny za bílého dne odhodili ozbrojenci jednoho z místních gangů na ulici těla 35 mrtvých mužů přímo před očima šokovaných motoristů. K hromadné vraždě se přihlásil gang, který si říká Zabijáci Zeta a tvrdí, že stojí proti drogovému gangu Zetas, který patří mezi nejsilnější a nejobávanější v Mexiku.

Skandál ve věznici na předměstí města Monterrey vyšel najevo poté, co policisté z věznice osvobodili dvě oběti únosu. Vyšetřovatelé předpokládají, že rukojmí tu držel kartel Zetas a umožnili mu to policisté, kteří s gangem spolupracovali. Čtyři policisté skončili ve vazbě a vyšetřování dále pokračuje, oznámil Jorge Domene, mluvčí mexického státu Nuevo León.

Policisté v severním Mexiku jsou často úplatky či pohrůžkami dohnáni ke spolupráci s drogovými gangy, kterým poskytují informace, přivírají oči nad jejich aktivitami nebo zatýkají členy znepřátelených gangů.

Minulý víkend úřad generálního prokurátora státu Nuevo León nechal vzít do vazby 73 policistů z různých míst státu, kteří se přiznali, že pro drogové gangy vykonávali různé služby od špehování či sledování až po vraždy nebo únosy.

Vydáno pod