Zemřel poslední evropský komunistický vůdce

Tirana – V 85 letech zemřel dnes v Tiraně poslední prezident komunistického režimu v Albánii Ramiz Alia, následovník Envera Hodži. Poslední východoevropský komunistický vůdce zemřel na následky plicní embolie. Historici připouštějí, že Alia nepěstoval takový kult osobnosti jako stalinista Hodža a období jeho vlády bylo podstatně méně krvavé než režim jeho předchůdce. Alia se ale ani nepokusil režim jakýmkoli způsobem reformovat, i když už bylo zcela zjevné, že se rozpadá.

Jako nástupce doživotního diktátora Hodži, který Albánii vládl od konce druhé světové války do své smrti v roce 1985, se Alia snažil pokračovat v tvrdé linii svého předchůdce. S rozpadem komunistického systému ve východní Evropě musel i on nakonec povolovat demokratické změny, je ale považován za posledního komunistického předáka v Evropě, který se k tomu odhodlal. Jak řekla jeho bývalá spolupracovnice v politbyru komunistické vládní strany Liri Belishová: „Nikdy nechtěl být 'albánským Gorbačovem'.“

Ramiz Alia prohrál první svobodné volby v zemi, které si v roce 1992 vynutilo lidové hnutí. Pět měsíců po své demisi byl zatčen a v roce 1994 odsouzen k devíti letům vězení za zneužívání pravomocí a porušování lidských práv. V odvolacím procesu mu byl trest snížen na osm let, kvůli špatnému zdravotnímu stavu byl ale propuštěn v roce 1997. Během nepokojů proti nové vládě uprchl do Švédska. Do Tirany se vrátil až později, když soud zrušil jeho obvinění z genocidy.