Pákistánský lékař bin Ládina čelí vlastizradě

Abbottabád - Pákistánského lékaře Šakíla Afrídího, který pomáhal CIA pomocí falešné očkovací akce najít Usámu bin Ládina, doporučuje tamní vládní vyšetřovací komise obvinit z vlastizrady. Pákistán považuje akci Američanů na svém území za porušení svrchovanosti. Afrídího zatkly úřady v červenci a od té doby je ve vazbě. Za vlastizradu by mohl dostat trest smrti.

Doktor měl během očkovací akce získat vzorky DNA, které by mohly přivést Američany na stopu bin Ládina. Vládní komise také prošetřuje, jak je možné, že americká armáda operovala tak hluboko ve vnitrozemí, aniž by to pákistánské tajné služby zjistily. Během vyšetřování se má také zjistit, jak je možné, že bin Ládin pobýval v Abbottabádu několik let.

Po Afrídího výslechu komise uvedla, že nahrávky a důkazy hovoří o tom, že jde o spiknutí proti Pákistánu a vlastizradu. Proti doktorovi bude zahájeno stíhání.

Není jasné, zda se Američanům díky nastražené očkovací akci podařilo nějaké vzorky DNA od bin Ládina nebo jeho příbuzných získat.