Arabové po modlitbách znovu vyrazili do ulic

Damašek/Ammán - Syrské bezpečnostní síly zasáhly střelbou proti tisícům odpůrců režimu prezidenta Bašára Asada, kteří se sešli po tradičních pátečních modlitbách. Zásahy si vyžádaly nejméně devět mrtvých civilistů a další desítky raněných. Tisíce lidí vyšly také do ulic v Jordánsku protestovat proti vládě premiéra Maarúfa Bachita. Demonstrace se tam obešly bez obětí a zraněných.

V Sýrii byly palba a výbuchy slyšet z města Homs, které je jedním z hlavních center odporu, z Dajr az-Zauru na hranici s Irákem, na předměstí Damašku Dúma i v provincii Dará.

Od března bylo podle OSN při potlačování protivládních protestů zabito již 2 900 lidí včetně příslušníků státních ozbrojených složek. Počet obětí narostl o 200 od začátku září. Na Asadův režim mezitím stupňuje tlak i Rusko. Prezident Dmitrij Medvěděv Asada vyzval, aby zahájil slíbené reformy, nebo odstoupil. Rusko přitom spolu s Čínou ve středu vetovalo v Radě bezpečnosti OSN rezoluci odsuzující represe proti syrské opozici.

V jordánském Ammánu demonstrovalo nejméně 2 000 lidí. Protestní akce svolalo několik organizací, mezi nimi i politické křídlo islamistického Muslimského bratrstva. Protestující obviňují vládu z oddalování reforem a nečinnosti vůči velmi rozšířené korupci.

Vydáno pod