Mírové síly v Afghánistánu odvrátily koordinovaný útok povstalců

Kábul - Mezinárodní mírové síly pod vedením NATO v Afghánistánu ISAF dnes oznámily, že odvrátily největší koordinovaný útok proti svým jednotkám od roku 2009. Jeho terčem se v pátek, tedy v den desátého výročí invaze vedené USA, která svrhla vládu Tálibánu, stalo několik pozic NATO ve třech okresech východní provincie Paktika u hranic s Pákistánem. Zabito bylo nejméně 25 povstalců, jeden koaliční voják byl lehce zraněn. Oblast tří provincií Paktika, Chóst a Paktíja je baštou sítě klanu Hakkáníů napojeného na Tálibán a al-Káidu. Ten stojí za několika velkými útoky z poslední doby včetně výbuchů v metropoli Kábulu.

Povstalci byli prý zabiti při vzdušných úderech a přestřelkách. Voják ISAF, jehož národnost mluvčí neuvedl, byl zraněn při výbuchu auta naloženého trhavinami zhruba 300 metrů od opevnění bojové pozice, na kterou povstalci zaútočili. 

Provincie Paktika a sousední provincie Chóst a Paktíja jsou baštami extremistické sítě Hakkáníů napojené na Tálibán a al-Káidu. Američané ji označují za nejaktivnější afghánskou povstaleckou skupinu a přisuzují Hakkáníům zorganizování několika velkých útoků z poslední doby, včetně obléhání americké ambasády, sídla ISAF a dalších západních cílů v Kábulu z poloviny září.

Jednotky NATO tento týden oznámily, že při úterním náletu v provincii Chóst připravily o život vysokého velitele sítě Hakkáníů. Zabitý vůdce známý pod jménem Dilavar byl údajně zástupcem Hadžího Málího Chána, označovaného za „mozek“ skupiny Hakkáníů, jehož prý alianční vojska zajala minulý týden.

Vydáno pod